Ajatus kirkastui kävelylomalla

Britannian pääministeri latasi akkujaan kävellen Pohjois-Walesissa. Kuva: Janne Rantanen

Britannian pääministeri Theresa May yllätti kansan, ja osan omasta hallituksestaan, ilmoituksellaan ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisestä.

Pääministeri kertoi muuttaneensa mieltään asiasta kävelylomalla Walesissa, kun sai pyöritellä ajatusta kaikessa rauhassa.

Tiettävästi May oli pallotellut ideaa lähipiirinsä kanssa jo ennen pitkää puolivapaata viikonloppua. Lopullisen päätöksen hän silti taisi tehdä patikoidessaan miehensä kanssa Snowdonian mäkimaisemissa.

Todennäköisesti Mayn yllätysveto osoittautuu hänen kannaltaan oikeaksi. Perinteinen päävastustaja työväenpuolue on niin heikossa hapessa, että pääministerin konservatiivipuolue voittanee vaalit selvästi. Se vankistaisi Mayn asemaa brexit-neuvottelujen käynnistyessä.

Osa brittimediasta oli olevinaan kovasti huolissaan pääministerin minilomasta. Toimittajat kuvailivat miten May vaan kävelee kansallispuistossa, vaikka Syyriassakin tapahtuu sitä ja tätä.

Pääministerin kansliasta kerrottiin, että May pidetään ajan tasalla ja hänellä on puhelin mukana. Sitä paitsi maan parlamenttikin oli pääsiäislomalla.

May kelpaa malliksi muille. Kävelyn terveyshyödyt tunnetaan yleisesti, mutta liikunta on myös aivojumppaa.

Monet päätökset, niin isoissa kuin pienissäkin piireissä, olisivat varmasti parempia mikäli lähtisimme tämän tästä kävelylle muutamaksi tunniksi, ilman aikataulua ja kännykkään koskematta.

Nykymaailmassa päätöksiä pusertavat usein kokouksen toisensa perään istuvat ihmiset, joiden ajatukset harhailevat pitkin seiniä.

Kokousten ongelmia kuvasi kolumnissaan (LS 15.4.) herkullisella tavalla Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Arvionsa mukaan 17 415 kokouksen kokemuksella.

Heinosen mukaan kokoukset ovat työelämän vaiettu salaisuus. Ne rytmittävät työpäivän, niitä on kuin metsässä puita, mutta niihin ei erityisesti kiinnitetä huomiota.

Emme tarvitse lisää kokouksia, vaan enemmän ajattelua.

”Monet päätökset olisivat parempia jos lähtisimme kävelylle muutamaksi tunniksi.”