Brasilian lihakriisi Suomelle eduksi

Brasiliassa paljastui viikonloppuna suuri korruptiovyyhti. Kymmeniä terveystarkastajia on lahjottu päästämään myyntiin pilaantunutta lihaa. Sormien läpi on katsottu jopa mädän tai mahdollisesti salmonellaa sisältävän lihan myyntiä.

Brasilia on lihantuotannon mahtimaa ja miljardiluokan vientitulot ovat sille elintärkeitä.

Presidentti Michel Temer kutsuikin heti suurimpien ostajamaiden suurlähettiläät pihviaterialle ja sanoi, että ongelmia on ilmennyt vain muutamissa yrityksissä. Selitykset eivät oikein vakuuttaneet, sillä väärinkäytöksiä paljastui suurissa yrityksissä.

Täytenä yllätyksenä ongelmat eivät tulleet, sillä esimerkiksi Kesko lopetti brasilialaisen lihan tuonnin jo muutama vuosi havaittuaan pilaantuneita eriä.

Monet meistä ovat syöneet brasilialaista lihaa – useimmat tietämättään.

Brasilialaista naudan- ja broilerinlihaa käytetään Suomessa jonkin verran esimerkiksi ravintoloissa, työpaikkaruokaloissa, sairaaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Nykyisellään ravintoloiden ei tarvitse ilmoittaa asiakkaille lihan alkuperää.

Brasilian lihakohu saa varmasti monet kuluttajat kysymään mistä liha tulee. Kriteerit täyttävässäkin tuontilihassa on usein jäämiä torjunta-aineista, antibiooteista ja kasvuhormoneista.

Suomalaiselle lihantuotannolle Brasilian skandaali on onni onnettomuudessa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK riensi oitis julkisuuteen varoittamaan, että ruokaväärennykset ja erilaiset huijaukset ovat maailmalla yleisiä ja lisääntymässä.

Rauman seudulle suurin merkitys on HKScanilla. Lihatalo ilmoitti aloittavansa broilerinlihan viennin Japaniin tänä keväänä (LS 10.3.).

Viennin toivotaan kasvavan, kun Rauman broileritehdas valmistuu. Nykyisen Euran tuotantolaitoksen kapasiteetti on ollut tuotantoa rajoittava pullonkaula.

HKScan aikoo tuottaa Raumalla nykyistä innovatiivisempia tuotteita, mutta viennissä suomalaisen ruuan puhtaus on ehdottomasti suurin myyntivaltti.

”Monet meistä ovat syöneet brasilialaista lihaa – useimmat tietämättään.”