Kauppakeskus on osa Rauman tarinaa

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski kertoi (LS 28.10.), miten Rauman maine on tänä vuonna kirkastunut selvästi. ”Helsingissäkin kaikki tuntuvat tietävän Rauman tilanteen ja positiivisen hengen”, hän totesi.

Koskelta kysyttiin mikä Rauman hyvän maineen voisi romuttaa. Kaupunginjohtajan mielestä ei mikään, sillä ”Rauman menestys ei perustu yhteen isoon työnantajaan. Jos yksi tukijalka lähtee alta, ei Rauma mene polvilleen”, Koski sanoi.

Kaupunginjohtaja on oikeassa siinä, että Rauman elinkeinorakenne on keskisuureksi kaupungiksi melko monipuolinen. Eikä Rauman nykyisten suurten työllistäjien yllä tällä haavaa ole synkkiä pilviäkään. Rauman paperikoneiden päälle tuskin rukseja vedetään, kun UPM lähiviikkoina kertoo rakennejärjestelyistään.

Mielikuvien maailmassa kaikki ei kuitenkaan perustu pelkkiin faktoihin. Tarvitaan myös hyvää fiilistä, jota mainosväki ja konsultit pöhinäksi kutsuvat.

Oiva esimerkki on keskustan kehittäminen, jonka Rauman kaupunki käynnisti jo viime vuosituhannen lopulla.

Rauman keskustassa on saatu paljon näkyvää aikaan kohtalaisen pienellä rahalla, kun katu- ja torialueita on kunnostettu yksi kerrallaan. Parhaillaan uutta ilmettä rakennetaan Kalatorille. Alueesta onkin tulossa edustava ja toimivakin – kunhan vielä ne parkkipaikat käännetään vinoon.

Tänään maanantaina Rauman kaupunginvaltuustossa hyväksyttäneen Kanalin Länsirannan asemakaavamuutos, joka mahdollistaa Skanskan kauppakeskuksen rakentamisen Tarvontorin paikalle.

Kauppakeskus on olennainen osa tarinaa kehittyvästä kaupungista. Samoin kokonaisuuteen kuuluvat kerrostalot, joita rakennetaan vaiheittain, mikäli kysyntää riittää. Vanhan Rauman Unesco-arvoa nämä asunnot eivät uhkaa millään muotoa, koska lähempänä Vanhaa Raumaa seisovat jo Tuulensuun korkeat talot.

Mielenkiintoinen yksityiskohta: samassa kokouksessa kaupunginvaltuusto päättänee hyväksyä Rauman liittymisen Suomen maailmanperintökohteiden yhdistyksen jäseneksi.

”Samassa kokouksessa Rauma liittynee maailmanperintöyhdistyksen jäseneksi.”