Kuntavaalien alkuun kolmisen kuukautta

Monet puntaroivat vielä sitäkin lähteäkö vaalikisaan vai ei.

Vuonna 2012 valitut kunnanvaltuustot istuvat nyt viidellä kuukaudella pidennetyt kaudet, koska kuntavaalit siirrettiin eduskuntavaalien tavoin huhtikuulle.

Muutos on perusteltu. Tästä eteenpäin Suomessa järjestetään kahden vuoden välein keväisin joko kunta- tai eduskuntavaalit. Tämä tietysti sillä oletuksella, että eduskunta istuu täyden nelivuotiskauden.

On helppo ennustaa, että paikallispoliitikot aikovat aktivoitua tammikuussa, kun palataan arkeen. Ennakkoäänestyksen alkuun on nyt aikaa kolmisen kuukautta.

Monet puntaroivat vielä sitäkin lähteäkö vaalikisaan vai ei. Harvassa kunnassa valtuutettu pääsee tekemään vain mukavia päätöksiä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen kunnilta maakunnille valtuustokauden puolivälissä keventää valtuutetun taakkaa ainakin teoriassa.

Puolueiden pitää jättää ehdokaslistat helmikuun loppuun mennessä. Toivoa sopii, että luottamustehtävät kiinnostavat edelleen monipuolista suomalaisten joukkoa.

Kuntavaalit ovat tavallaan vaaleista tärkeimmät, sillä valtuustot päättävät monista asioista, jotka vaikuttavat suoraan tavallisen ihmisen arkeen ja elämään.

Jostain kumman syystä tämän ajatuksen myynnissä on epäonnistuttu. Keskiverto kansalaisen vaalilistalla kuntavaalit jäävät pronssille.

Viime kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus jäi 58 prosenttiin. Viime eduskuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti 67 prosenttia suomalaisista. Eduskuntavaalien ensimmäisen kierroksen äänestysprosentti nousi 71:een.

Sanoma- ja kaupunkilehdet ovat tärkeimmät tietolähteet ensi kevään kuntavaaleissa. Tämä selvisi IRO Researchin joulukuussa Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta tekemästä Kuntavaalimediat 2017 -tutkimuksesta.

Suomalaisista 63 prosenttia aikoo hakea äänestyspäätöksensä taustaksi tietoa painetuista sanomalehdistä ja 42 prosenttia painetuista kaupunkilehdistä.

Nuorten äänestäjien tärkein tiedonlähde ovat sanomalehtien digitaaliset palvelut.

”Sanoma- ja kaupunkilehdet ovat tärkeimmät tietolähteet kevään kuntavaaleissa.”