Mihin Rauman kaverikaupunkiin haluaisit?

Minkä valitsisit, jos Rauman kaupunki lähettäisi sinut vierailulle ystävyyskaupunkiimme?

| Päivitetty

Kuva: Pekka Lehmuskallio

K/ Kolumni

Minkä valitsisit, jos Rauman kaupunki lähettäisi sinut vierailulle ystävyyskaupunkiimme?

Moni varmaan vastaa, että Gävlen. Näin siksi, että kyseinen ruotsalaiskaupunki on Rauman ystävistä varmasti tutuin.

Ellei peräti ainoa, joka ystävyyskaupungiksi tunnistetaan.

Gävle on Rauman tavoin satamakaupunki. 1960-luvulla kaupunkien välillä oli matkustajaliikennettäkin. Nykyisin kulkee enää rahtia.

Gävlen raumalaiset tuntevat myös jääkiekosta (Brynäs) ja Gevalia-kahvista. Jos nyt osaavat yhdistää kahvimerkin sen kotikaupunkiin.

Kaikkein parhaiten tiedetään kuitenkin Gävlebocken eli iso olkipukki, joka on melkein joka vuosi poltettu. Viime vuonna olkipukki näki joulun. Tietysti siksi, että ymmärsivät pyytää Nortamo-Seoran brännvahdit mukaan avajaisgaalaan valuvaaraa häätämään.

Säännöllistä toimintaa Raumalla on myös kahden muun pohjoismaisen ystävänsä, tanskalaisen Naestvedin ja norjalaisen Gjövikin, kanssa.

Aika matalalla profiililla on menty, sillä näkyvintä toimintaa lienevät urheilun ystävyyskaupunkikisat. Niiden arvostus jää piirikunnalliselle tasolle.

Tasapuolisuuden nimissä Raumalla on toki ystävä myös idässä. Jos olen oikein ymmärtänyt, takavuosina oli vaikeampi saada kaupungin edustajia reissuille Kolpinoon kuin Pohjoismaiden kaverikaupunkeihin.

Yhteyttä on kuitenkin pidetty Kolpinoon, joka on noin 140 000 asukkaan kaupunki Pietarin metropolialueella Venäjällä.

Vanhaan itäblokkiin laskettaisiin myös unkarilainen Kaposvar. Siitä kuitenkin tuli Rauman virallinen kumppani vasta vuonna 2011, kun Unkari oli jo pitkään kuulunut Natoon ja Euroopan unioniin.

Palaan alussa esittämääni kysymykseen.

Minun valintani olisi Boynton Beach. Yksi varsin hyvä perustelu on kelpo keli. Sääennusteen mukaan siellä pitäisi tänään olla 20–26 astetta lämmintä.

Harvat raumalaiset taitavat edes tietää, että meillä on sellainenkin ystävyyskaupunki.

Vuosi sitten Länskärissä julkaistiin pieni uutinen, että floridalaiskaupungin pormestari oli lähettänyt kirjeen ja pyytänyt Raumaa kaveriksi. Kävihän se meille, kun kumppanuudessa ei sido kaupunkeja taloudellisesti.

Boynton Beach on liki 70 000 asukkaan kaupunki Miamin metropolialueella, jossa asuu enemmän ihmisiä kuin Suomessa.

Suomalaistaustalaisia siihen sakkiin mahtuu kymmeniä tuhansia. Suomi Talolla on viime päivinä syöty lihapullia ja hernesoppaa, esitelty suomalaisia kirjoja, laulettu karaokea, jumpattu, tanssittu ja opiskeltu englantia. Sekä tietysti äänestetty Suomen presidenttiä.

Kaipa Lännen lokarin jalanjäljillä ”Pampiitsillä” pitäisi joskus käydä katsomassa.

Onhan Raumalla kaveri Kiinassakin. Sopimus Zhuhain satamakaupungin kanssa on samansorttinen kuin Amerikan-diilimme. Sekään ei sido kaupunkia taloudellisesti.

”Pormestari oli lähettänyt kirjeen ja pyytänyt Raumaa kaveriksi. Kävihän se meille.”

Kirjoittaja on Marva Median päätoimittaja

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut