Mistä Penunvahe sai nimensä?

Rauma kaavoittaa Vanha-Lahden kartanon ja Kokkovuoren väliin uutta pientalojen aluetta.

Rauma kaavoittaa Vanha-Lahden kartanon ja Kokkovuoren väliin uutta pientalojen aluetta. Kaksi katua nimetään Ilkka ”Danny” Lipsasen biisien mukaan Piilopaikaksi ja Tuulensuojaksi. Alueelle tulee myös Tuuliviiri-puisto.

Valtakunnallistakin huomiota herättäneillä nimivalinnoilla on hyvät perustelut. Kyse on Lipsasen suvulta ostetuista maista. Ja Dannyhan tunnetusti viettää kesiään Raumalla, Suvilahden mökillään.

Keskustelua herättikin lähinnä se, miksi juuri kyseiset biisit tulivat valituiksi. Eräs kaveri olisi kaivannut Tahdon olla sulle hyvin hellä vahetta. Ja toinen Seitsemää kertaa – onhan Turussakin Kakskerta.

Toinen kaveri puolestaan vinkkasi, että alueen parhaat tonttimaat jäävät vielä kaavoittamatta. Hänen mielestään Rauman kannattaisi hakea asuntomessuja 2021.

Asuntomessut järjestetään muuten tänä vuonna Rauman pohjoisessa naapurikaupungissa. Porissa on samaan aikaan jatsit ja suomiareenat, joten väkeä ja rahaa liikkuu.

Kulttuuritaustaa on myös Silikallion kadunnimillä. Sieltä löytyvät niin Maailmanpiiri, Rauhanviiri, Havuoksa, Heiluhäntä kuin Kehtolinnakin.

Rauman kartalle ne napattiin Aleksis Kiven tunnetusta runosta Oravan laulu.

Meikäläisen tiedossa ei ole, miten kansalliskirjailijamme Kivi liittyy Raumaan, mutta haitanneeko tuo.

Voihan raumalaisen liikenneympyrän taideaiheeksi näköjään ottaa kaktuksen. Tarvitaan vain nokkela selitys.

Paikallista kirjallista taustaa on eniten Lajossa. Tai Äyhönjärvellä niin kuin aluetta alkujaan kutsuttiin.

Uskoisin, että raumalaiset osaavat yhdistää Vilkuntien, Kalkkentien ja Anttoninvahen Hjalmar Nortamon raumankielisiin jaarituksiin. Tasala Vilkk, Anundilan Galkke ja Antonim bäev.

Pyyrmanninvahe sopii sutjakkaasti samaan sakkiin, kyllähän raumalaiset tuntevat rummuttavan kaupunkikuuluttajan eli pyyrmannin.

Yhden kanssa olin ymmälläni. Tunnustan, etten tiennyt Penunvahen ja Nortamon yhteyttä. Benjamin ”Penu” Barkman on päähenkilö Nortamon suomeksi kirjoittamassa romaanissa Helmikoristeinen kirjanmerkki.

Mainittakoon, että nortamolaishahmo Hakkri Iirolla on Nummella kaksikin katua. Nortamo itse sai nimikkokatunsa 1980-luvun alussa, kun Rantakatu sai luovuttaa nimensä Hjalmarille.

Nuoremmalle väelle tiedoksi vielä, että ranta viittasi tässä tapauksessa Kanalin rantaan.

”Eräs kaveri olisi kaivannut Tahdon olla sulle hyvin hellä vahetta.”

Kirjoittaja on Marva Median päätoimittaja

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut