Mitä kuntaan jää sote-uudistuksen jälkeen?

Tuleva sote-uudistus vie kunnan palveluista ison osan maakunnan hoidettavaksi, mutta mitä kuntaan jää?

Kasvatus-, opetus ja tekniset palvelut jäävät kunnan hoidettaviksi, mutta eräs merkittävä asia jää myös, nimittäin terveyden edistäminen.

Julkisuudessa puhutaan liian vähän terveyden edistämiseen liittyvistä teemoista.

Tiedetään hyvin, että liikkumista tukevilla ratkaisuilla on merkittäviä kansanterveyteen ja ihmisten hyvinvointiin positiivisesti vaikuttavia seurauksia – hyvää oloa, toimintakykyä sekä turvallisuutta.

On erinomainen asia, että Rauman kaupunki on saanut ison valtionavustuspäätöksen uuden uimahallin rakentamiseksi.

Itse kannatan niin ikään monitoimihallin rakentamista uimahallin yhteyteen.

Terveyden edistämiseen laitettu euro tuottaa Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan kuusi euroa kuntalaisten hyvinvoinnin lisääntymisenä.

Pitää myöntää, että kyllä pieni kateus iski, kun viime syksynä kävimme painikilpailuissa Porin urheilutalossa, jossa on upeat puitteet harrastaa eri liikuntamuotoja.

Monitoimihalli mahdollistaisi Raumallakin uusien lajien harrastusmahdollisuuksia sekä erilaista seuratoimintaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen teema on perin laaja käsite ja koskee monipuolisesti erilaisia toimintoja; taiteesta tupakkaan ja liikuntapaikoista lihavuuteen.

Jatkossa yhteistyö maakunnan ja kunnan välillä tulee olla tiivistä ja toimenpiteiden tulee ulottua myös heikommassa asemassa olevien tilanteen kohentamiseen.

Päätöksentekijänä haluan Rauman kaupungin ottavan terveysnäkökohdat huomioon toiminnassaan ja päätöksissään entistä ponnekkaammin.

Lauri J Heino (kok.), Rauma