Sotevaihtoehtoja joka makuun

Kuva: Pekka Lehmuskallio

Ne ovat ehtiväisiä nuo uudet kunnallispoliitikot. Yhden edustajaplantun taskusta sattui putoamaan paperi, jossa tietyn puolueen läpimenneet raumalaiset olivat jo kerinneet listailla tulevan sote-uudistuksen hoitovaihtoehtoja parin esimerkin valossa.

Paperissa hintoja ja hoitoja hahmoteltiin parin esimerkin, umpisuolileikkauksen ja kyynärvarren murtuman voimalla. Näin vaihtoehdot menivät:

Umpisuolileikkaus yksityisessä hoitolaitoksessa:

Suoritetaan kansainvälisen ketjun omistamassa laitoksessa kaikkina vuorokaudenaikoina. Paikkakuntavaihtoehdot ovat Helsinki, Geneve tai New York. Leikkauksen suorittaa Harvardin yliopiston huippukirurgi, hoitajat ovat Grey Anatomy ja muista amerikkalaisista lääkärisarjoista tuttuja hoitajia. Hinta 250 000 euroa.

Julkisessa laitoksessa:

Suoritetaan käytöstä poistettavan aluesairaalan autotallissa. Leikkaava kirurgi täysin pätevä, mutta välineet ovat vanhentunutta mallia, joskaan eivät pahemmin ruosteessa. Hoitajat ovat Syke-tv-sarjasta poispotkittujen näköisiä. Hinta 25 000 euroa.

Kolmannen sektorin tapaan eli yhdistyspohjalta:

Suoritetaan nakkikioskin takana aamuyöllä kolmen aikaan. Suorittaa paikallisen MC-pyöräkerhon kokenut jäsenistö. Hinta 15 euroa. Umpisuolen lisäksi voi häipyä muitakin ruumiinosia. Hoitajattaret ovat Aira Samulinin näköisiä.

Kyynärvarren murtuma yksityisessä hoitolaitoksessa:

Suoritetaan samassa paikassa kuin Tanssii tähtien kanssa tv-sarjan vammat. Hoitoon kuuluu Laura Malmivaaran roolisuoritus hoitajana.Hinta 100 000 euroa.

Julkisessa laitoksessa:

Missä tahansa rantaruotsalaisessa laitoksessa. Lääkärit ja hoitajat tulevat länsinaapurin puolelta ja ovat luonnikkaita miehiä tai naisia... tai jotain siltä väliltä. Hinta 25 000 euroa.

Kolmannen sektorin toimesta:

Suoritetaan armeijan lakkautetussa laitoksessa paikallisen välskärin toimenpiteenä. Toimenpiteen jälkeen varauduttava potilaan kuntoisuusluokan putoamiseen AII:een tai siirtymiseen nostoväkeen.

Parasta tässä hahmotelmassa on, että se mahtuu erinomaisesti sote-suunnitelman henkeen ja raameihin.

Kaikki vaihtoehdot ovat nimittäin kaikkien kansalaisten vapaasti valittavissa ja kaikkiin ilmoitettuihin hintoihin yhteiskunnalta saa 10 prosenttia tukea. Tasapuolisuus siis toteutuu täydellisesti.

Huomautan vielä, etten viitsi kertoa, minkä puolueen paperista tai kunnallispoliitikosta oli kysymys.

Sen tuon julkisuuteen vasta seuraavassa kolumnissa, ellei pudottaja halua periä pudottamaansa paperia minulta takaisin ennen sitä kohtuullista löytöpalkkiota vastaan.

Lopuksi pyydän onnitella kaikkia rehellisiä ja korruptoimattomia uusia ja vanhoja edustajia.

Kirjoittaja on raumalainen tietokirjailija