Uimaopetuksesta tinkaus huolestuttaa

Keskiviikkona julkaistun valtakunnallisen uimataitotutkimuksen tulokset pakottavat miettimään, miksi turvallisuudesta ollaan valmiita tinkimään.

Kuudesluokkalaisista joka neljännen uimataito ei riitä 200 metrin matkan uimiseen.

Kuntakohtaiset erot ovat suuria. Osassa kuntia opetussuunnitelman edellyttämää uimaopetusta ei järjestetä lainkaan.

Koulujen uimaopetuksen lisäksi lasten uimataitoon vaikuttaa erityisesti uimahallin läheisyys ja myös käynnit uimahallissa vapaa-aikana.

Lastenkin vapaa-ajasta kilpailevat monet eri harrastukset. Pelit, sosiaalinen media ja kaverit vaativat aikaa.

Siksi lasten vanhempien rooli uinnin innostajana on keskeinen. Se korostuu, ellei omalla paikkakunnalla kävely- tai polkupyörämatkan päässä ole uimahallia.

Rauman seudulla asuvat ovat suhteellisen hyvässä asemassa. Laitilassa ja Eurassa juuri uudistetut uimahallit tarjoavat monipuolista vesiliikuntaa.

Rauman ja Uudenkaupungin uimahalleissa odotetaan vielä päätöksiä kokonaan uuden hallin rakentamisesta. Vielä eivät ole aivan eläkeiässä ne raumalaiset, jotka koulun uimaopetukseen kuljetettiin bussilla Säkylän varuskunnan halliin.

Eurajoelta ja Pyhärannasta matka naapurikaupungin uima-altaisiin ei ole pitkä. Koululaisille uimahallireissut tuovat vaihtelua tavalliseen viikkoarkeen. Käyntejä on kuitenkin sen verran vähän, että niiden aikana olemassa olevaa uimataitoa kyetään lähinnä vahvistamaan. Kokonaan uimataidottomille pari käyntiä tuo lähinnä tuttavuutta veden kanssa ja ihan alkeiden opiskelua.

Vanhemmilta kysytään aloitteellisuutta patistelussa jälkikasvuaan uimakouluihin.

Ennakkotietojen mukaan viime vuonna hukkui 95 suomalaista.

Sitä tilastot eivät kerro, miten moni henkensä menettäneistä ei osannut uida.

”Osassa kuntia opetussuunnitelman edellyttämää uimaopetusta ei järjestetä lainkaan.”