Vaaleja limittäin ja päällekkäin

Parhaillaan käynnissä ovat kuntavaalikampanjat. Tosin muutakin voisi luulla, sillä eri vaaleja pohjustetaan nyt limittäin ja päällekkäin.

Perussuomalaisten pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini ajoitti ovelasti luopumisilmoituksensa kevään korville. Puolue saa nyt runsaasti julkisuutta, kun kansa kohisee ja media spekuloi onko Soinin seuraaja Sampo Terho vai Jussi Halla-aho.

Nostetta perussuomalaiset kaipaakin, sillä puolueen kannatus on hallitusvastuun painaessa vajonnut kymmenen prosentin tasolle, mahdollisesti allekin.

Soinin johdolla perussuomalaiset kasvoi protestiliikkeestä uskottavaksi yleispuolueeksi. Nyt kentällä on tahtoa palata räväkämmälle linjalle.

Demarien kannatusta alkuvuodesta käyty puheenjohtajakisa ei merkittävästi lisännyt. SDP pääsee kuntavaaleihin hyvistä lähtöasemista. Se on pienen notkahduksen jälkeen taas johtava oppositiopuolue, joka voi keskittyä hallituksen haukkumiseen.

Sosiaali- ja terveysasiat eivät jatkossa enää kuulu kuntien päätettäviin asioihin, mutta siitä huolimatta demarien vaalikampanjan keihäänkärki on sote-uudistuksen arvostelu. Puolue väittää, että hallitus ajaa julkista palvelutuotantoa tarkoituksella alas.

Demarit käykin kuntavaaleissa samalla jo seuraavia eduskuntavaaleja, joissa tavoitteena on Antti Rinteen nousu pääministeriksi.

Kuntavaalien lomassa käydään myös ensi vuoden presidentinvaaleja. Keskusta nimesi jo aikoja sitten Matti Vanhasen ehdokkaakseen, mutta muissa puolueissa ollaan enemmän tai vähemmän sormi suussa.

Sekä demareilla että perussuomalaisilla on vaikeuksia suostutella kovimpia nimiään kisaan, jossa näyttäisi olevan tarjolla vain himmeämpiä mitaleja.

Sauli Niinistö on ottanut tasavallan presidentin toimen niin jämäkästi haltuunsa, että hänen jatkokautensa alkaa olla käytännössä kuuluttamista vailla. Kirkossa ei tarvitse kuuluttaa, riittää kun Niinistö itse ilmoittaa halunsa jatkaa.

Ja sitten on vielä ne ensimmäiset maakuntavaalit, jotka pidettäneen presidentinvaalin yhteydessä.

”Sote ei jatkossa kuulu kuntien päätettäviin asioihin, mutta demarien kuntakampanjassa se on keihäänkärki.”