Vanhemmille varoitus Snapchatista

Kesän aikana keskustelupalvelu Snapchattiin tuli saataville päivitys, Snap Map, joka näyttää muille snappaajille talontarkkaan sijaintisi, kun mobiililaitteessasi on gps päällä. Voit sovelluksen avulla esimerkiksi tarkistaa, missäpäin kaverisi on oleskellut parin tunnin aikana, jos tämä ei ole kouluun saapunut.

Päivitys on tehty tietenkin hupimielessä. Snapchatin sivuillakin lukee päivityksen kuvailussa, että: ”Sijainnin jakamisen ansiosta kaverien löytäminen käy helposti.” Ehkä vähän liiankin helposti?

Päivityksen ansiosta voit nähdä, missä on hyvää porukkaa heidän julkaisemien ”tarinoiden” perusteella. Voit myös löytää jonkun kiinnostavan tapahtuman lähellä sinua. Minäkin voin nähdä kartalla, mitä esimerkiksi Saksassa Wiesbadenissa minulle tuntemattomat ihmiset tekevät.

Juuri katsoin jonkun jakaman tarinan, jossa hän ajoi autolla pimeässä. En tiedä hänen henkilöllisyyttään mutta tiedän mitä hän jakoi – ulkonäkönsä ja sijaintinsa.

Ymmärsiköhän kyseinen henkilö jakaneensa juuri 500 miljoonalle muulle snapchatin käyttäjälle sijaintinsa ja holtittoman käytöksensä?

Tässä päivityksen vaara piileekin. Itse en ainakaan haluaisi, että kuka tahansa sovelluksen käyttäjä näkisi alakouluikäisten pikkusiskojeni tarinan, vaikka Otanlahdessa uimassa. Myöskin ajatus siitä, että heidän snap-kaverinsa näkevät mapista meidän kotitalomme, saa ainakin minulle tukalan olon.

Tämä voidaan onneksi välttää menemällä kartan asetukset-kohtaan, jossa voit laittaa itsesi ”haamutilaan” eli sijaintisi ei näy kenellekkään.

Suosittelen vanhemmille lapsen kanssa keskustelua Snap Mapin turvallisesta käytöstä ja muutenkin snap-kavereista, jotka voivat olla ihan ketä vain.

Snäppääjä