Yritykset sponsoroimaan siivoustalkoita

Otin viime keväänä yhteyttä eri tahoihin Raumalla ja ehdotin seuraavanlaista yhteistyötä koulujen ja yritysmaailman välillä. Silloin asia ei ottanut tuulta, mutta toivottavasti tämä kirjoitus tavoittaa asiassa eri tavoin mukana olevat:

Alakouluissa järjestetään katujen siivouspäiviä keväisin ja syksyisin osana ympäristökasvatusta. Raumalaiset yritykset voisivat tulla mukaan sponsoroimalla koululuokkia talkoissa sopivalla summalla, ehkäpä 200 euroa per luokka, jolla saa jo tehtyä pienen kevätretken. Samanlaista yrityssponsorointia on käytetty koululaisten liikuntaprojekteissa muualla Suomessa.

Kaupunki on helppo jaotella koulunkäyntialueittain ja katukartta niiden sisällä luokittain: pienille koululaisille lähimmät kadut, isommille vähän isommat alueet kauempana - mahdollisesti isommalla panostuksella sponsoroivalta yritykseltä.

Ihan koko kaupunkia ei tietenkään näin kateta, mutta iso osa kuitenkin. Sopiva ajankohta olisi huhtikuussa maan jo kuivuttua lumen jäljiltä, kun kaikki talven roskat hangista ovat paljastuneet, tai syksyllä pian koulujen alettua.

Yritykset voisivat saada hyvää mainosta, jos siivottavalle alueelle pystytettäisiin väliaikainen kyltti ”tämän kadun kaunistuksen teille tarjoaa *yritys*”. Paikalliset mediat toivottavasti myös kiinnostuisivat julkaisemaan listat kaupunkikuvaa parantavista yrityksistä.

Pienillä koululaisilla on nykyisellään vain vähän mahdollisuuksia tienata rahaa luokalleen yhteisiin retkiin, ja isommat luokkaretket rahoitetaankin yleensä suoraan vanhemmilta. Sukkien ja keksien myyminen sälyttyy helposti vanhemmille ja samat vessapaperilistat pyörivät työpaikkojen taukohuoneissa ympäri vuoden.

Ehdottamallani järjestelyllä lapset saisivat rahan ansaitsemisen kokemuksen samalla, kun hoitavat ympäristöään siivoustalkoilla kuten tähänkin asti.

Essi Vaikkinen (vas, sit), Rauma