Koeajo: Peugeot Expert on hienostunut työkalu

Peugeot Expert.
Peugeot Expert tarjoaa erittäin henkilöautomaisen ajokokemuksen.

PSA-yhtymän uudet kevyet pakettiautomallit Citroën Jumpy ja Peugeot Expert ovat todellisia kuljetusalan monitoimikoneita. Autot valmistetaan modulaariselle ja hyvin joustavalle pohjarakenteelle, ja tarjolla on kolme koripituutta: 4,60, 4,95 ja 5,30 metriä.

Huomionarvoista on, että Jumpyn ja Expertin lisäksi samalla tehtaalla Ranskassa valmistetaan myös Toyotan Proace-pakettiautot.

Nyt on kuitenkin aika keskittyä nimenomaan Peugeotin versioon, joka tarjoaa erittäin henkilöautomaiset ominaisuudet pakettiauton muodossa.

Autoon on saatavana on runsaasti henkilöautomaisia ja työtä helpottavia ratkaisuja, kuten kylkien kookkaat sivuliukuovet, mukautuva vakionopeussäädin nopeudenrajoittimella, kuljettajan vireystilavaroitin sekä HUD-tuulilasinäyttö. 1,6-litraisella BlueHDi-dieselmoottorilla kulutus jää pienimmillään 5,1 litraan sadalla kilometrillä.

Koeajoautona toimi 120-heppainen M-versio eli keskimäinen koripituus. Lähtöhinnaltaan noin 30 000 euron menopeli oli lisäksi varustettu mm. metallivärillä, automaatti-ilmastoinnilla, navigoinnilla kosketusnäytössä ja pysäköintitutkalla.

Peugeotin ajokokemusta voi kuvailla hyvinkin miellyttäväksi. Äänieristyksellä on saatu kitkettyä pahin pakettiautomaisuus pois ja muutenkin Expertiä pyörittelee mielellään ahtaissakin kaupunkiolosuhteissa. Ohjaus on hyvällä tavalla kevyt.

Kuljetustarpeita ajatellen mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy kuljettajan vierestä. Matkustajan penkin voi nostaa ylös väliseinää vasten, jolloin penkin alta avautuu lisätilaa pitkien tavaroiden kuljettamista varten.

Matkustajan penkin alta paljastuu kätevä kuljetusluukku, joka mahdollistaa esimerkiksi pitkien lautojen mahtumisen autoon.

Myyjän top 3 pointit – Petteri Virtanen, AutoPalin, Rauma:

  1. Käyttömukavuus. Auto on tavattoman miellyttävä ja hiljainen työkalu, ja jokaisellehan on tärkeää, että viihtyy työpaikallaan.
  2. Koko. Se on sopiva useimmille yrittäjille, koska koripituuksia on kolme. Auto ei ole järjettömän suuri kaupunkiajoon, mutta riittävän kokoinen maantieajoonkin.
  3. Taloudellisuus. Ehdottomasti yksi vahvuuksista. Autossa on pieni kulutus, joten polttoainelaskujen lisäksi edullisuus käy toteen autoveron muodossa (yrittäjä saa lähes koko ostosummasta arvonlisäveron palautuksen).