Ympäristöä ajatteleva valitsee kompaktin auton

Auton omistaminen ei ole ekoteko, mutta monille meistä se on välttämättömyys. Autoa tarvitaan työ- ja harrastusmatkoihin erityisesti haja-asutusseuduilla, missä omalla autolla kulkeminen on ainoa vaihtoehto, ja se toimii arjen helpottajana usein myös kaupungeissa asuville.

Auton voi omistaa kuitenkin myös ympäristöystävällisesti. Kuluttaja voi autoiluun liittyvillä valinnoillaan vähentää jopa 40 prosenttia kaikesta liikkumisen muodostamasta hiilijalanjäljestään. Ympäristöä säästävän päätöksen voi tehdä niin auto- kuin rengaskaupassakin.

Uuden auton valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä, jonka autoilija tekee päästöjä vähentääkseen. Auton ostotilanteessa kuluttaja voi jopa puolittaa auton käytöstä kertyvät päästöt.

Mitä uudempi auto, sitä vähäpäästöisempi se yleensä on. Suomessa henkilöautot ovat kuitenkin liikenteessä pitkään, keskimäärin 12 vuotta, joten myös niiden ympäristövaikutukset ovat pitkäikäisiä. Siksi autoa ostavan ja ympäristöä ajattelevan kuluttajan kannattaa harkita mahdollisimman energiatehokasta kulkuneuvoa jo autokaupassa.

- Auton energiatehokkuuteen vaikuttavat muun muassa auton teho ja paino. Kevyt auto vaatii vähemmän energiaa liikkuakseen ja näin myös polttoainetta. Ympäristöä ajatellen autokaupoilla kannattaa katsella omiin käyttötarkoituksiinsa sopivaa, kooltaan ja tehoiltaan mahdollisimman kompaktia ajoneuvoa, neuvoo Matti Morri, Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö.

Ympäristöystävällinen valinta on myös erilaiset vaihtoehtoiset vähäpäästöisillä polttoaineilla kuten bio- ja maakaasuilla, jätepohjaisella etanolilla, biodieselillä sekä kokonaan tai osittain sähköllä kulkevat autot. Näillä voidaan saavuttaa jopa 80 prosentin suuruinen päästövähennys keskivertoautoilijan valitsemaan bensiiniajoneuvoon nähden.

Kun auto on hankittu, ei ole yhdentekevää minkälaiset renkaat sen alle valitsee. Rengaskaupassa ympäristöystävällisen kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota renkaiden polttoainetaloudellisuuteen. Sen keskiössä on renkaan vierintävastus.

- Vierintävastuksella tarkoitetaan energiaa, joka kuluu tiekosketuksen aikana tapahtuvassa renkaan muodonmuutoksessa. Mitä pienempi renkaan vierintävastus on, sitä enemmän se säästää energiaa ja samalla siis polttoainetta ja luontoa. Renkaiden vierintävastuksen osuus auton polttoaineen kulutuksesta on jopa 20 prosenttia, Morri selittää.