Tiistai 26.5.2015

Onnittele:

kolumnit

Yksi aidasta, toinen seipäistä

Kolumni | Länsi-Suomi | |

Uusi Medi-Rauma-malli omine aluesairaaloineen on Raumalla toiminut hädin tuskin vuoden, kun lainsäätäjä on jo vaatimassa enemmän.

Jos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa vaatimukseksi tulee vähintään 50 000 asukkaan väestöpohja, se ei täyty 40 000 asukkaan kaupungin omin voimin.

On siis selvää, että Rauma tarvitsee naapureitaan Medi-Raumansa toteuttamiseksi. Olisi aikamoinen takaisku, jos vaivalla rakennettu malli romuttuisi sote-lain vastaisena jo ennen kuin se on saanut kunnolla edes mahdollisuuden näyttää toimivuutensa.

Siksi on ymmärrettävää, että Rauman päättäjät olivat alkuviikolla kieli keskellä suuta valtiovallan kuntauudistuksesta.

Kuntarakennelain luonnos luotsaa ilmiselvästi kuntia kohti liitoksia, mutta sitä ei valtuustosalissa kommentoitu. Jos naapurikunnat nyt säikkyvät kuntaliitospeikkoa, ei sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta-alueen muodostamisessa päästä alkua pidemmälle.

Niinpä raumalaispäättäjät keskittyivät puheissaan siihen, kuinka kahden maakunnan rajalla tarvitaan vahvaa väestöpohjaa vahvojen sote-palveluiden järjestäjäksi. Iloa, toivoa ja tyytyväisyyttä naapuriyhteistyön kehittämisestä riitti yli puoluerajojen.

Samaan aikaan muissa seudun valtuustoissa ei kuuleman mukaan muusta puhuttukaan kuin kuntauudistuksen kehnoudesta. Sote-alueen muodostamisen tarve tuntuu olevan vielä kaukaisessa tulevaisuudessa, sillä ensin torjuttavana on pakkoliitosten uhka.

Kuntarakennetta uudistava lakiluonnos todettiin kaikinpuolin surkeaksi niin Eurajoella, Pyhärannassa kuin Laitilassakin. Lain valmistelu on huonoa, aikataulu mahdoton ja kaikki muutenkin vallan keskeneräistä.

Vain keskukset, Rauma ja Eura, liputtivat avoimesti uudistustarpeen puolesta. Raumalla tosin vain paperilla, ei valtuustosalissa.

Naapurikunnissa toivon mukaan asemoidaan ajatukset pian liitospakon torjunta-asennosta sote-asentoon. Edessä on kuuden kieroksen neuvottelut Rauman kanssa sosiaali- ja terveydenhuollon toiminta-alueen muodostamisesta. Marssijärjestys on se, että ensin vastuukunnaksi tarjoutunut Rauma kysyy kumppaneidensa tahtotilaa ja sitoutumishaluja.

Vasta sitten alkaa vääntö siitä, mitä, missä ja miten kullakin alueella palvelut järjestetään. Siis käytännössä syyniin tulisivat silloin hammashoitolat, neuvolat, laboratoriot ja kaikki muu paikallista asioimista vaativa.

Alueellinen tasa-arvoisuus lienee paras tavoite tässäkin uudistuksessa, koska silloin palveluita katsotaan asukkaan, ei hallintokoneiston, näkökulmasta. Kuntapäättäjien tehtäväksi jää arvioida, onnistuuko tasa-arvon tavoite kunnalta parhaiten yhdessä vai yksin.


Kirjoittaja on Länsi-Suomen kunnallistoimittaja.
irene.valovirta@lansi-suomi.fi

IreneValovirta

kommentti(a)