Raumasterin johto joutumassa oikeuteen yrityssalaisuuksien käytöstä

Raumalaisen, materiaalinkäsittelyjärjestelmiä teollisuudelle valmistavan Raumasterin kolme johtohenkilöä on joutumassa oikeuteen yrityssalaisuuksien väärinkäytöstä. Yhtiön kuluvan vuoden alussa työnsä aloittanut toimitusjohtaja ei ole syytettyjen joukossa.

Kihlakunnansyyttäjä Kari Frilander on toimittanut syytteen Pirkanmaan käräjäoikeudelle, mutta istuntopäivää jutulle ei ole vielä määrätty. Hän ennakoi, että asiaa päästään käsittelemään vasta kesän jälkeen.

Jutussa asianomistajana on sastamalalainen Pneuplan Oy.

Raumalaisyrityksestä asiaa ei tässä vaiheessa haluta kommentoida. Syytteestä tai sen sisällöstä ei yritykselle ole vielä tietoa tullut.

Myöskään syyttäjä ei tässä vaiheessa halunnut yksilöidä perusteellisesti syytteen sisältöä eikä vaatimiaan rangaistuksia tai korvauksia. Hänen mukaansa nyt oikeuteen menevä syyte on osa kokonaisuutta, josta hovioikeus antoi ratkaisunsa viime syksynä. Syyte rakentuu oikeuden päätöksen mukaisesti olettamukselle, että yrityssalaisuuden alaista tietoa on raumalaisyrityksessä tuotannollisesti hyödynnetty.

Riitaa jo kymmenen vuotta

Riita juontaa syksyyn 2005, jolloin pneumaattisia kuljetusjärjestelmiä valmistavasta Pneuplanista raumalaisyritykseen siirtynyt mies toi mukanaan mittavan määrän teknisiä asiakirjoja, piirustuksia sekä liiketoimintaan kiinteästi liittyviä asiakirjoja.

Työpaikkaa vaihtaneelle miehelle Pirkanmaan käräjäoikeus langetti huhtikuussa 2012 tuomion. Hänelle määrättiin kahdeksan kuukauden ehdollinen vankeustuomio yrityssalaisuuden rikkomisesta. Lisäksi oikeus määräsi hänet maksamaan entiselle työnantajalleen 500 000 euron korvaukset.

Tuomiosta valitettiin Turun hovioikeuteen, joka viime syyskuussa vahvisti ehdollisen vankeustuomion mutta nosti vahingonkorvauksen määrää 800 000 euroon.

Hovioikeus katsoi, että Raumaster oli hyötynyt rikoksella oikeudettomasti saavutetusta kilpailuedusta kuuden vuoden ajan.

Hovioikeuden ratkaisusta on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Yritys tiedottaa nettisivuillaan

Pirkanmaan käräjäoikeus ottaa tulevassa oikeudenkäynnissä kantaa raumalaisyritykseen toimintaan hallussaan olevan aineiston todellisena käyttäjänä.

Asianomistajana toimiva Pneuplan korostaa nettisivuillaan, ettei Raumasterilla ole laillista oikeutta hyödyntää työntekijänsä laittomalla teolla hankkimaa aineistoa eikä yrityksellä ole oikeutta valmistaa tai myydä varaosia Pneuplanin aikaisemmin tekemiin ja myymiin laitteisiin ja koneisiin. Sastamalainen Pneuplan myös muistuttaa, ettei raumalaisilla ole oikeutta myydä varaosia myöskään laitteistoihin, jotka se on valmistanut Pneuplanin liikesalaisuuksia hyödyntämällä.

Riidan osapuolet ovat yrityksinä hyvin eri kokoluokkaa.

Raumaster-konserni työllistää noin 300 henkilöä ja sen liikevaihto viime vuonna oli lähes 110 miljoonaa euroa. Voittoa yritys kirjasi viime vuodelta runsaat 11 miljoonaa euroa.

Sastamalainen Pneuplan työllistää 6–9 henkeä. Viime vuoden liikevaihto oli noin miljoonan luokkaa. Vuodesta 2005 yrityksen liikevaihto on tippunut selvästi. Tuolloin liikevaihtoa oli muutama miljoona.