5 vinkkiä kuntotarkastukseen

Kylpyhuoneet kannattaa tutkia omakotitalon kuntotarkastuksessa tarkasti, tietää kuntokartoittaja Marko Pirttilä.
  1. Kosteusmittaus. Tulos kertoo mahdollisista kosteusvaurioista ja niiden laajuudesta. Kiinteistön alapohjarakenteesta riippuen rakenteiden kosteusmittaus voidaan toteuttaa esimerkiksi porareikämittauksena tai pintakosteusmittauksena. Pintamittaus antaa suuntaa antavan tuloksen yleensä heti.
  2. Vesipisteet. Tarkista kuntokartoituksen yhteydessä kaikki kiinteistön vesiliitokset, jotka ovat nähtävissä ilman purkamista. Sisätiloissa kriittinen paikka on pesuhuone.
  3. Katto. Kiinnitä huomiota vesikattoon ja yläpohjaan, jotta tuuletuksen toimivuus ja mahdolliset kosteusvauriot selviävät.
  4. Ikkunat. Tarkista, että ikkunoiden vesipellit ovat kunnossa. Pääasia on, että ikkunoista ja karmeista valuva vesi kulkeutuu pellitykselle. Jos ikkunoissa on vaurioita, sisätiloihin ja ympäröiviin rakenteisiin saattaa päästä kosteutta, joka aiheuttaa vaurioita.
  5. Etukäteistutkimus. Jos ostajalla on ennestään edes jonkin verran rakennustietämystä, silmämääräisesti taloa tutkimalla voi havainnoida paljon. Pane merkille jo etukäteen epäkohdat, joihin toivot kuntokartoittajan paneutuvan tarkemmin kartoituksen yhteydessä. Muista, että jos kuntokartoituksessa löytyy ongelmakohtia, niiden tutkiminen voi viedä aikaa.

Juttua varten on haastateltu Tehokuivauksen kuntokartoittajaa Marko Pirttilää, jolla on PKM:n pätevyys ja VTT:n rakenteiden kosteudenmittaajan, lämpökuvaajan ja rakennusten tiiviyden mittaajan henkilösertifikaatit.

Huomenna lauantaina ilmestyvä kaupunkilehti Raumalainen on rakennusteemainen.