”Älä tingi ilmastoinnista”

”Lauteen istuinosa saa olla päin peetä, mutta ilmastoinnin on oltava kunnossa”.

Lähemmäs 30 vuotta rakennusalan yrittäjänä toiminut pyhärantalainen kirvesmies Kai Peltonen lausuu edellä seisovan totuuden hymyssä suin, mutta samalla myös tuhannen tosissaan. Niihin sanoihin sisältyy kaikki oleellinen, jos aletaan puhua saunaremontista.

– Ensimmäinen neuvoni saunaansa remontoivalle on aina sama eli älä tingi ilmastoinnista. Jos budjetti tulee vastaan, niin muutama satanen pois kiukaasta ja säästynyt raha kunnolliseen ilmastointiin, Peltonen neuvoo.

– Hyvällä ilmastoinnilla pystyy korjaamaan jopa rakennevirheitä, hän tietää.

Kai Peltosen mukaan ammattimies näkee remontoitavan saunan kunnon heti, kun astuu sisään ovesta. Eikä aina tarvitse edes nähdä, pelkkä hajuaisti riittää.

– Jos saunassa ei ole kunnon ilmastointia, eikä sitä ole vähään aikaan lämmitetty, on se melko varmasti kelvottomassa kunnossa.

Purettavat lauteet

Perusteellinen saunaremontti lähtee liikkeelle vanhojen lauteiden ja paneelien purkamisesta. Kun tila on tyhjä, tarkastetaan yleensä ensin lattiarajat mahdollisten vuotojen varalta. Seuraavassa vaiheessa syyniin menee eristeenä käytetty alumiinipaperi.

– Alumiinipaperissa ei saa olla reikiä ja yleensä niitä on. Ennen uusien paneelien asentamista on esimerkiksi naulanreiät, repeämät ja hiirien tekemät kolot teipattava huolellisesti umpeen, Peltonen neuvoo.

Nyrkkisääntö sanoo, että paneelin ja seinän väliin pitää jättää 22 millimetrin eli laudan paksuinen tuuletusväli. Väliä pitää olla myös katonrajassa, jotta ilma pääsee kiertämään.

– Lauteet olisi hyvä tehdä niin, että ne on tarvittaessa helppo purkaa. Nykyisin lauteista tupataan tekemään niin hienoja, että saunan perusteellinen peseminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Jos lauteet ovat umpinaiset, ilmastoinnin merkitys vain korostuu.

– Väitetään, että 90 prosenttia ihmisistä ei pese saunaa niin, että purkaisi lauteet, tietää Peltonen.

Kuusta ja sähköä

Saunapaneelit tehdään pääsääntöisesti kuusipuusta ja laudemateriaalina käytetään nykypäivänä yleisimmin kuusta tai leppää. Takavuosina suosiossa olleiden haavan, apachen ja erilaisten jalopuiden suosio on sen sijaan laskussa.

– Kun saunoja on ruvettu maalaamaan tai petsaamaan, on kuusen käyttö taas lisääntynyt. Se ei ole niin huokoista puuta kuin esimerkiksi leppä tai haapa, mistä syystä lauteet pysyvät myös puhtaampina.

Kai Peltosen oman näppituntuman mukaan sähkökiukaat ovat lisänneet suosiotaan puulla lämmitettäviin verrattuna.

– Ulkonäkö ja helppokäyttöisyys puhuvat uuden sukupolven sähkökiukaiden puolesta. Niitä ei enää tarvitse startata lauteiden alta, vaan erillisestä hallintapaneelista ja ne pystytään upottamaan alalauteeseen vanhan nurkkapaikan sijaan. Kun kiukaassa on sata kiloa kiveä, ei se enää polta sen enempää puuta kuin nahkaakaan, hän vertaa.

Tietoa löytyy netistä

Raikkaan ilman pitää Peltosen mukaan tulla saunaan kiukaan päältä ja poiston tapahtua vastaavasti lauteiden alta. Katossa tulee olla lisäksi erillinen poistoventtiili, joka avataan saunomisen päätyttyä.

– Pääsääntöisesti voi sanoa, että saunaremontin tekijät ovat hyvin tarkkoja ja tietoisia siitä, mitä tarvitaan. Netistä haetaan tietoa, jota myös löytyy helposti. Ajan tasalla oleva tieto on pelkästään hyvä asia, sillä vain ja ainoastaan oikean tiedon kautta päästään yli suomalaiset vallanneesta kosteusfobiasta, heittää Peltonen.

Kokeneen rakentajan mukaan kevät on perinteisesti mökkisaunojen remontoimisen ja rakentamisen aikaa. Kotisaunat otetaan vastaavasti työn alle yleensä syksyn iltojen jo pimetessä.