The Guardian ylistää Raumaa

Saana Jaakkolalla on syytä hymyyn. Hänen haastattelunsa The Guardianin verkkojulkaisussa on yhtä ylistystä kauniille ja toimeliaalle Rauman kaupungille. Kuva: Pekka Lehmuskallio


Raumalainen freelancetoimittaja ja matkabloggaaja Saana Jaakkola sai sähköpostin, jota hän luuli ”taas yhdeksi spämmiksi”.

Matkabloggaajana hän on tottunut siihen, että häntä lähestytään moninaisin toivein ja usein hyötymistarkoituksessa.

– Tässä on tullut vähän epäileväiseksi, hän hymyilee.

Siksi hän tarkasti viestin taustat heti, kun Brittein saarilla ilmestyvästä The Guardian -sanomalehdestä tuli pari viikkoa sitten haastattelupyyntö.

Toimittaja halusi tehdä juttua 575 vuotta täyttävästä Rauman kaupungista.

Juttu oli tulossa uuteen, vain lehden verkkosivulla julkaistavaan artikkelisarjaan, joka kertoo vähemmän tunnetuista kaupungeista eri puolilla maailmaa.

Saana Jaakkolan nimeen ja blogiin toimittaja Phil Hoad oli törmännyt etsiessään tietoa Raumasta. Kun Jaakkolalle selvisi, että tässä taitaa olla kyse oikean jutun tekemisestä, hän vastasi heti myöntävästi.

– Vastaan aina mielelläni, kun joku haluaa tietää Raumasta. On ihanaa, kun Rauma saa huomiota, sillä tuntuu siltä, että suomalaisetkin välillä unohtavat, miten hieno paikka Rauma on.

– Moni ajattelee edelleen, että Suomessa on vain Lappi ja Helsinki eikä sitten muuta.

The Guardianin artikkelissa Saana Jaakkola pääsee lempipuuhaansa eli hehkuttamaan kotikaupunkiaan. Kehut eivät ole perättömiä, sen todistaa The Guardianin artikkelikin.

– Raumalla on paljon omalaatuista. Meillä on oma kieli, vahva identiteetti ja pieneksi kaupungiksi paljon huikeaa yritystoimintaa, Jaakkola listaa ja kertoo, että jutun tehnyt toimittaja taivasteli moneen otteeseen ”wau, ei olisi uskonut! Ihanko totta!”.

Jaakkola pyysikin toimittajaa menemään joko keittiöönsä tai kylpyhuoneeseensa ja tarkistamaan, minkä firman hanat sieltä löytyvät. Todennäköisesti Oraksen.

Brittilehti ei alun perin halunnutkaan tehdä perinteistä matkailujuttua. Ajatuksena oli kertoa talouselämästä ja kaupungin kehityshankkeista, mutta lopulta kovat aiheet eivät olekaan niin suuressa roolissa.

Jutussa toki mainitaan näyttävästi muun muassa telakan uusi nousu, Suomen suurin paperisatama, merkittävät kansainväliset toimijat kuten Rolls-Royce ja ranskalais-saksalaisin voimin nouseva ydinvoimala.

Myös Poroholman alueen kasvu virkistyskeskukseksi sekä RMJ huomioidaan.

Suurimman vaikutuksen toimittajaan, joka ei itse ole käynyt Raumalla, näyttää tehneen Vanha Rauma sekä se, että Raumalla on myös toinen Unesco-maailmanperintökohde, Sammallahdenmäki.

Tietysti pitsikin mainitaan. Saana Jaakkolalta on lainattu twiitti, jossa Raatihuone on valaistuna Tarmo Thorströmin pitsivaloteoksella.

Linkki The Guardianin juttuun: www.theguardian.com/cities/2017/apr/18/rauma-spotlight-city-celebrates-575-years-finland-turns-100
Saana Jaakkolan matkablogi: www.livenowdreamlater.net