Autoilijan aurinkolaseilla on väliä

Aurinkolasit vähentävät häikäisyä ja vaikuttavat liikenneturvallisuuteen.

Kevätaurinko häikäisee tehokkaasti. Sen huomaa parhaiten auton ratissa, ja silloin ei auta, vaikka vetää häikäisysuojan alas. Käsi hamuaa aurinkolaseja.

Onko merkitystä, ostaako aurinkolasit marketista tai optikolta?

Hankintapaikalla on väliä, sanoo näkemisen ja silmäterveyden toimialan Näe ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

– Optikolla kysytään ensimmäiseksi käyttötarkoitusta. On eri asia, ostaako aurinkolasit autolla ajamista varten vai käyttääkö niitä lähinnä terassilla. Ihan sama logiikka kuin että hankitaan erikseen lenkkarit ja juhlakengät.

Halvoissakin aurinkolaseissa on UV-suojaus, sen määrää jo EU-direktiivi. UV-säteilyltä suojaa mikä tahansa muovipitoinen materiaali.

UV-suodatus ei kuitenkaan tee mistä tahansa laseista aurinkolaseja.

Linsseissä tulisi Tastin mukaan olla myös häikäisyä poistavia tai vähentäviä teknisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi polarisointi vähentää märän asvaltin häikäisevää vaikutusta.

– Häikäisy ei suoranaisesti ole terveysriski. Häikäisyn vähentämiselle on kuitenkin vaikutusta liikenneturvallisuuteen ja ajomukavuuteen.

Kun aurinkolasit ostaa alan liikkeestä, ne täyttävät optiikan osalta samat krtiteerit kuin silmälasilinssitkin.

– Markettien aurinkolasit ovat pääosin prässättyä ja värjättyä muovia ja saattavat aiheuttaa muun muassa vääristymiä. Kun lasit ovat epämukavat, ne jäävät helposti pois käytöstä.

Sun covers eli silmälasien päälle laitettavat aurinkolasit ovat Panu Tastin mukaan parempi vaihtoehto kuin ajaa ilman aurinkolaseja. Polarisoidut linssit ovat tässäkin tapauksessa tärkeät.

– Ongelma niissä tosin on se, että kun on peräkkäisiä linssipintoja, ”kuvan” laatu heikkenee, Tast muistuttaa.