Buster-veneellä Raumalta Uppsalaan asti

Viisimetrisellä alumiini-Busterilla voi tehdä pitkiäkin matkoja, kunhan suunnittelee kaiken etukäteen hyvin.

Raumalaisten Timo Aaltosen ja Sirpa Stenroosin kesäperinteisiin kuuluu Ruotsin-reissu.

Kuten monella muullakin.

Mutta heidän visiittinsä Ruotsiin eroaa sillä tavoin normaalista, että he lähtevät reissuun Syväraumanlahden laiturista alumiinisella Buster-veneellään.

He haluavatkin kannustaa myös muita pienvenematkailuun.

– Pienellä veneellä voi tehdä pitkiäkin matkoja, kunhan suunnittelee matkat hyvin, merikapteeni Timo Aaltonen kertoo.

Aaltonen on ajanut Busterilla Ruotsiin yhteensä kymmenen kertaa. Stenroos on ollut kolmella reissulla mukana.

Tämänvuotinen kuusi päivää kestänyt Buster-matka starttasi Raumalta heinäkuun puolessa välissä, jolloin helleaalto oli jo ottanut pohjoisen syleilyynsä.

– Varmasti helteiden takia tänä vuonna kanssaveneilijöitä ei tullut niin paljon vastaan kuin muina kesinä. Toisaalta Ruotsin puolella veneilijöitä oli huomattavasti enemmän kuin Suomen saaristossa, Aaltonen vertailee.

Ahvenanmeren ylitys on matkan vaativin osuus ja samaan aikaan jännittävin.

– Tällä kertaa ylitys oli mukava, kun oli niin hieno sää. Lähes kaikissa keleissä ollaan veneilty. Mutta merta täytyy kuitenkin aina kunnioittaa. Se on arvaamaton, Sirpa Stenroos miettii.

Vaikka tänä vuonna kelit suosivat ylittäjiä, jo se että on puhelimen kuuluvuusalueen ulkopuolella, tuo lisämomentin matkaan.

– Pahimman varalle on aina hätäraketit ja käsisoihdut mukana, ja tietenkin maissa on oltava yhdyshenkilö, joka tietää päivittäisen matkasuunnitelman ja reitin, Aaltonen kertoo.

Pienessä veneessä yöpymiseen ei Aaltosen mukaan heillä ole enää huumorintajua, joten matkan varrella he yöpyivät majataloissa ja hotelleissa.

Timo Aaltonen nauraa, että Solsidan-televisiosarjastakin tutun Saltsjöbadenin Grand Hotelin vieraslaituriin ei ollut kukaan muu yöpyjä tullut pienellä Busterilla.

Matka Tukholmaan kesti yöpymisineen kaksi päivää.

Tukholman keskustassa viisimetrisellä Busterilla on näppärää kulkea. Kun isoilla purjeveneillä ei pääse matalien siltojen alta,

Buster antaa aivan toisenlaisen näkökulman kaupunkiin.

– Harva tietää, että Tukholma on sekä järvi- että merikaupunki, Timo Aaltonen kertoo ja lisää heidän uineen 24-asteisessa Mälaren-järvessä.

Buster vei pariskunnan aina Uppsalaan asti, jossa he viettivät aikaansa nähtävyyksiä katsellen. Vaikutuksen tekivät muun muassa kuningas Kustaa Vaasan 1500-luvulla rakennuttama Uppsalan linna sekä tuomiokirkko, jonka tornit nousevat 119 metriin asti.

Paluumatkalla Uppsalasta he yöpyivät Tukholmassa ja piipahtivat Gröna Lundin tivolin tanssipaviljongin valssin pyörteissä.

Myös Maarianhaminassa heillä oli yöpyminen hotellissa ennen kotisatamaan suuntaamista.

– Avomeren reunamilla veneilijät saavat riskilä-linnut seurakseen. Nopeasti lentävät linnut viistävät veden pintaa ja kiertelevät tuttavallisesti venettä. Se on aina yhtä hienoa huomata, Timo Aaltonen kuvailee.

Paluu Raumalle oli yhtä mieluisa kuin lähtökin.

– Merellisen Rauman rikkauksia ovat avomeri ja pieni, mutta riittävä idyllinen saaristo. On väärä luulo, että kaikki veneilijät haluavat ajella ahtailla sisäväylillä tuhansien saarien suojassa, Timo Aaltonen arvioi.

Vaikka tälläkin kertaa Aaltosella ja Stenroosilla kaikki meni täydellisesti suunnitelmien mukaan, Buster-matkassa Ruotsiin oli kuitenkin ongelma, joka toistuu jokaisena vuotena.

– Reissu meni taas aivan liian nopeasti. Se on se pahin ongelma, Sirpa Stenroos hymyilee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut