Eri vuosikymmenien kirjallisuus esillä

Susanne Äijälä esittelee Suomi näyttelyihin kuuluvaa, 20-luvulla ilmestynyttä runokokoelmaa Valtatiet. Kuva: Raisa Aho

Pääkirjasto jakaa aikuisille suunnattuja Suomi100 -lukupasseja. Kirjat passiin valitaan pääkirjaston Suomi-aiheisista näyttelyistä, jotka löytyvät aikuisten osastoilta, sekä tieto- että kaunokirjallisuuden puolelta.

Kirjastonhoitaja Susanne Äijälä kertoo, että näyttelyissä esiteltävät kirjat pyritään vaihtamaan noin kerran kuukaudessa.

– Suomi 100 näyttelyä on tehty jo alkuvuodesta, mutta idea aktivoida kävijät lainaamaan näyttelyn kirjoja lukupassin avulla syntyi vasta hiljan, Äijälä kertoo.

Suomi-näyttelyitä kirjastolla on kolme. Ne esittelevät itsenäisen suomen historiaa ja kirjallisuutta kronologisesti. Tällä hetkellä näyttelyt keskittyvät 20-lukuun. Esillä on aikakautta käsitteleviä kirjoja sekä silloin kirjoitettua kirjallisuutta.

Näyttelyt keskittyvät pääasiassa suomalaista kirjallisuutta, mutta pöydille on päätynyt myös käännösteoksia.

– Varastosta löytyi esimerkiksi aikansa suuren filmitähden Rudolph Valentinon 20-luvulla kirjoitettu elämänkerta, Äijälä mainitsee.

Yksi näyttelyiden tavoite onkin esitellä kirjaston käyttäjille teoksia, joihin nämä eivät muuten törmäisi.

Näyttelyihin kuuluu myös Kirjasotien Suomi -vitriini. Siinä esitellään teoksia, joita on sensuroitu tai jotka ovat aiheuttaneet kohua. Tällä kertaa vitriinistä voi lukea, miksi Helvi Hämäläisen Säädyllinen murhenäytelmä aikanaan joutui sensuurin hampaisiin.

Passit kannattaa palauttaa kirjastolle 18.11. mennessä. Kaikkien palauttaneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

– Tarkoitus olisi, että löydettäisiin jotain hienoja helmiä.