Europesta Rauma Rockin pääesiintyjä

Europessa vaikuttavat nykyisin basisti John Levén (vas.), kosketinsoittaja Mic Michaeli, laulaja Joey Tempest, kitaristi John Norum ja rumpali Ian Haugland. Kuva: Larry Marano

Koko alkuvuoden ajan on Raumalla huhuttu toukokuussa järjestettävän Rauma Rockin ulkomaalaisesta pääesiintyjästä.

Arvailut ovat käyneet hurjina, ja yksi yhtye, joka on noussut keskusteluissa esille, on ollut ruotsalainen Europe.

Nyt huhut varmistuvat todeksi. Europe nousee Kivikylän Areenan lavalle toukokuun 20. päivänä ja Rauman Lukon maalilaulu The Final Countdown kajahtaa ilmoille – vaikka kukaan ei maalia tekisikään.

– Saimme varmistuksen yhtyeeltä, että Europe todellakin soittaa toukokuussa Rauma Rockissa, Rauman Lukon tapahtumapäällikkö Mikael Eklöf kertoo.

Lukon maalilauluksi The Final Countdown valittiin vuonna 1986.

Janne Rantasen kirjoittamassa Lukon 80-vuotisjuhlakirjassa kerrotaan, että kappaleen valitsi Ravintola Kalliohovissa ja Köyliön Lallintalolla tiskijukan hommia tehnyt Erkki Koistinen.

Hän nostatti musiikilla Lukon kotimatsien tunnelmaa ja testaili maalilauluksi muitakin tuon ajan hittejä. Tanssimusiikkia ja heviä yhdistävä ruotsalaiskappale kuitenkin osoittautui parhaimmaksi valinnaksi.

– Kasasin joka matsiin omat dj-kamat jäähallille, jääkoneen kopin katolle. Olihan siinä hommaa, mutta nuorena jaksoi. Sekin innosti, että Lukon pojat antoivat pelipaidan. Soitin levyjä numerolla 27, Erkki Koistinen kertoo Aika uusille sankareille -kirjassa.

Nykyisin Lukon kotimatseissa tunnelmaa kohottaa Tomi Nieminen. Vinyylisoittimia hallille ei enää kasata, vaan Nieminen soittaa kappaleet tietokoneelta.

Myös maalilaulun.

Hän pyöräyttää tutun melodian soimaan sillä hetkellä, kun tuomari näyttää käsimerkillään kiekon olevan vastustajan maalissa.

Kertaakaan Nieminen ei ole missannut maalilaulua.

– Siinä täytyy olla pelissä mukana ja seurata koko ajan sitä, mitä tapahtuu.

Yleisön reaktioiden seuraaminen on olennaista halli-dj:n hommissa.

– Mutta vaikka olisi hiljaisempikin yleisö hallissa, niin vanhalla Lukko-laululla saa porukan taputtamaan mukana.

Europe perustettiin Upplands Väsbyssä vuonna 1979. Parrasvaloihin se pääsi voittamalla vuonna 1982 rockmusiikin kilpailun.

Todellinen megasuosio ajoittui kuitenkin vuoteen 1986, jolloin se julkaisi kolmannen studioalbuminsa The Final Countdownin.

Tältä Europen suosituimmalta albumilta löytyy myös Lukon maalilaulu.

The Final Countdown -single myi yli kahdeksan miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Samalta levyltä julkaistiin The Final Countdownin lisäksi neljä muuta singleä: Carrie, Rock the night, Cherokee ja Love chaser.

90-luvulla Europe vietti muutaman välivuoden ja palasi lavoille virallisesti vasta vuonna 2003.

Viime studioalbuminsa se julkaisi vuonna 2015, kun levykauppoihin ilmestyi yhtyeen kymmenes albumi War Of Kings.

Europe on myynyt uransa aikana yli 20 miljoonaa albumia, ja se on yksi Ruotsin suosituimpia yhtyeitä kautta aikojen.

Nykyisin yhtye esiintyy kokoonpanossa, johon kuuluvat laulaja Joey Tempestin lisäksi kitaristi John Norum, basisti John Levén, kosketinsoittaja Mic Michaeli ja rumpali Ian Haugland.

Rauma Rock on aikaisemmin julkistanut, että Brittien X Factor -ohjelmassa menestynyt Saara Aalto esiintyy toukokuussa Raumalla.

Europen ja Saara Aallon lisäksi Rauma Rockissa esiintyy Paula Koivuniemi. Koivuniemi keikkaili Rauma Rockissa vuonna 2013.

Rauma Rock 20.5. Äijänsuon Areenalla.

Lisää aiheesta