Hiilidioksidikuplien huipennus - Oskarin kymppisynttäreitä vietettiin kemian kokeisiin paneutuneena

Hiilidioksidikuplat huipensivat Oskari Koivusalon kymppisynttärit. Sankari Oskari Koivusalo (oik.), Eppu Vene ja Antti Haapanen ja muut tiedekutsulaiset saivat testata itse, miten hiilidioksidikuplat syntyvät. Kuvat: Juha Sinisalo

”Kato, tää jää käsiin!”

Yhdentoista pienen tiedemiehen huomio ja kädet ovat herkeämättä sinisessä löllölimassa.

Rauman Lyseon lukion kellarista löytyvään opetustilaan kokoontunut joukko on viettämässä raumalaisen Oskari Koivusalon tiedesynttäreitä.

Mitkä tahansa kymppisynttärit nämä eivät ole, vaan teeman mukaisesti pöydiltä löytyy koeputkia, pipettejä ja mittalaseja.

Pojilla on kemian laboratorioon sopivat essut yllä, ja ennen synttärikakun kimppuun käymistä he pääsevät tekemään useamman kemiallisen kokeen.

Päivänsankari ja vieruskaverit Eppu Vene, 9, ja Antti Haapanen, 9, kiteyttävät kemiallisten kokeiden tekemisen kahteen sanaan: jännää on.

Sinisellä elintarvikevärillä värjätty löllölima oli monen vieraan suosikki.

Löllöliman lisäksi kolmikon mielestä on huikeaa kokeilla hiilidioksidikuplien tekemistä.

Kemian opiskelu alkaa peruskoulussa vasta viidennellä luokalla, joten 3.-luokkalaisilla ei ennen synttäreitä ollut juuri kokemusta oppiaineesta.

– Olisi kiva, että kemia alkaisi jo, he tuumivat juhlien lomassa.

Tiedesynttärit ohjannut Oskarin isosisko Suvi Koivusalo toteaa, että on uskomatonta, miten tarkasti jo alle kymmenvuotiaat jaksavat keskittyä kokeisiin.

Turun yliopistossa kemiaa opiskeleva Suvi on vetänyt vastaavia synttäreitä ainejärjestönsä muiden opiskelijoiden kanssa koko lukuvuoden ajan.

– Jokaisella lapsella on omat suosikkikokeensa. Toinen tykkää ehdottomasti eniten löllölimasta, toinen taas ei halua edes koskea siihen, hän hymyilee.

Suvi Koivusalo näkee, että yksi synttäreiden tärkeimmästä annista on se, että lapset pääsevät kokemaan itse, miten hauskaa tiede voi olla.

Alun perin ideana oli, että tiedesynttäreitä järjestetään aina torstai-iltaisin.

Kysyntää on kuitenkin ollut niin paljon, että parhaimpina viikkoina synttäreitä on pidetty muinakin viikonpäivinä.

– Tiedesynttärit ovat tosi kiva juttu myös meille opiskelijoille. Opeopiskelijat saavat tässä arvokasta kokemusta opettamisesta.

Kemian opiskelijat asialla

  • Turun yliopiston kemian opiskelijoiden ainejärjestö Turun yliopiston kemistit TYK ry aloitti viime syksynä tiedesyntymäpäivien järjestämisen.
  • Opiskelijat järjestävät tiedesynttäreitä yhteistyössä Kemian laitoksen ja Lounais-Suomen LUMA-keskuksen kanssa.
  • Kouluikäisille suunnattuja juhlia on vietetty yliopiston kemian opetuslabrassa joka torstai. Suosio on ollut suuri, ja lukuvuosi on jo täyteen buukattu.
  • Ohjaajina ovat toimineet kemian opiskelijat, joista osasta tulee kemian opettajia.
  • Yksi tiedesynttäreiden ideoijista on Raumalta Turkuun opiskelemaan lähtenyt Suvi Koivusalo.
  • Torstaina hän veti pikkuveljensä kaverisynttärit tiedeteemalla.
  • Lukion opetustilassa järjestettyihin tiedesynttäreihin apukäsiksi tulivat lukion kemian opiskelijat ja opettaja Sirpa Aalto.