Ikäihminen toivoo arjen helppoutta keittiöltä

Pirjon keittiössä on iso saareke, jonka toinen pääty toimii myös ruokapöytänä. Korkeille tuoleille on Pirjon mukaan helppo istahtaa. Kuvat: Pekka Lehmuskallio

Hyvä keittiö täyttää asujien unelmat ja soveltuu senhetkiseen elämäntilanteeseen. Ennen kaikkea keittiön tulee olla toimiva, olipa käyttäjän ikä mikä tahansa.

Toimivuus syntyy kodinkoneiden tarkoituksenmukaisesta ja oikeasta sijoittelusta ja ergonomisista työtiloista.

Nämä asiat olivat tärkeitä myös eläkeellä olevalle raumalaispariskunnalle, joiden keittiöremontti valmistui neljä kuukautta sitten.

– Aluksi avokeittiö mietitytti mutta käytännössä se on osoittautunut oikein toimivaksi. Ruuan tuoksuja ei jää muualle huoneistoon pyörimään, ja tila on muutenkin paljon valoisampi, kertoo Pirjo käyttökokemuksistaan.

Pariskunta päätyi keittiövalinnassaan Puustellin ekologiseen Miinus-keittiöön.

Keittiön runkokehikko on valmistettu biokomposiitista ja ovet massiivipuusta.

– Meille oli tärkeää, ettei keittiössämme ole lastulevyä. Kalusteiden pitää kestää käyttöä ja aikaa.

Keittiö on yhä perinteisesti naisten valtakunta. Keittiön suunnittelu tehtiin yhteistuumin mutta lopullisista valinnoista vastasi Pirjo.

Keittiökalusteiden väriksi valikoitui pienen pohdinnan jälkeen murrettu valkoinen.

– Yksi tärkeä toive oli, että kaapistojen päälle jäisi tilaa. Kun muuttaa omakotitalosta kerrostaloon, kertyy kaikenlaista tavaraa. Nyt saimme laitettua kaappien päälle meille tärkeitä esineitä.

Monet ikäihmiset toivovat uunin ja mikron sijoittamista normaalia korkeammalle, kertoo Heikki Vahteristo Rauman Puustelli-keittiöstä.

Ekologisuuden lisäksi toinen isompi toive oli keittiön ergonomisuus.

Keittiön päivittäin käytössä olevia kaappeja ja laatikoita pitää pystyä käyttämään nousematta jakkaralle tai tikkaille.

Keittiökaapistojen runko on biokomposiittia. Se on ekologinen ja täysin kierrätettävä materiaali.

Vetimet ovat isot, jotta niistä saa kunnon otteen. Uuni ja mikro nostettiin tavallista ylemmäs.

– Tämä induktioliesi on myös upea. Se on nopea ja turvallinen, sillä se katkaisee virran itsestään tietyn ajan päästä, selvittää Pirjo.

Keittiössä päädyttiin käyttämään myös leveitä, ulosvedettäviä laatikostoja. Niissä on paljon säilytystilaa ja sisältö on helppo hahmottaa.

Keittiön kunniapaikalla on iso keittiösaareke. Saarekkeen toinen pääty toimii kahden hengen ruokailutasona, korkeine tuoleineen.

Ikäihmisen keittiössä myös kunnon valaistuksella on suuri merkitys. Valaistuksen pitää olla riittävä mutta ei liian kirkas tai häikäisevä.

Usein ikäihmisten keittiöihin toivotaankin jonkinlaista istumapaikkaa, jossa voi levähtää ruuanlaiton lomassa.

– Tasojen materiaaleissa päädyimme kiveen. Se on kestävä ja helppohoitoinen. Se on myös aina vähän viileä, mikä on hieno juttu muun muassa leipomisessa, nauraa Pirjo.