Juho Suoramaa hyppää Pallo-Iirojen joukkueenjohtajaksi Arto Uusitorpan suuriin saappaisiin

Pallo-Iirojen huoltaja Juuso Kuupakko ja joukkueenjohtaja Juho Suoramaa ihastelevat mustaa kirjaa, johon edellinen joukkueenjohtaja Arto Uusitorppa on kirjannut muun muassa tarkkoja matkaohjelmia, yhteystietoja eri paikkakunnille. Kuvat: Iiro Lehtonen

Pallo-Iirojen joukkueenjohtaja Juho Suoramaa ja huoltaja Juuso Kuupakko katsovat kunnioittavasti mustaa nahkakantista kirjaa, jossa on seuran nappulaliigan logo päällä.

Katseista välittyvä kunnioitus ei ole turhaa, sillä tämä kirja on nähnyt paljon raumalaisessa jalkapallohistoriassa.

Jos kirja osaisi puhua, se kertoisi varmasti värikkäistä tarinoita Pallo-Iirojen monista vuosista jalkapallon Ykkösessä, katkerista sarjasta putoamisista sekä riemukkaista nousuista.

Näitä tarinoita kirja ei kuitenkaan kerro, sillä opuksen edellinen omistaja Arto Uusitorppa tallensi siihen vain joukkueenjohtajan työhön liittyvää tärkeää tietoa.

– Kannan kirjaa nyt ylpeydellä mukanani. Siitä löytyy kaikki mahdollinen, mitä joukkueenjohtajan työhön voi kuulua, Suoramaa kertoo.

Pelkällä kirjan tarjoamalla tiedolla ei Suoramaan tarvitse suunnistaa eteenpäin, vaan Uusitorppa piti työhön ja myös kirjaan usean tunnin mittaisen perehdytyksen.

Kaksi viime kautta Pallo-Iirojen tiedottajana toimineelle Suoramaalle jotkin asiat olivatkin jo tuttuja.

– Pari kautta olen matkannut tiedottajana lähes kaikkiin vieraspeleihin joukkueen kanssa. Siinä olen Artsin kanssa paljon rupatellut myös joukkueenjohtajan työstä.

Suoramaa muistaa hyvin, miten Uusitorppa muutaman kerran sivulauseessa toi ilmi, että olisi 25 vuoden jälkeen valmis hyppäämään sivuun, jos tilalle löytyisi uusi henkilö.

Suoramaa ilmoitti kauden jälkeen, että hän voisi olla se henkilö, jos se Uusitorpalle vain kävisi.

– Olihan se loogista. Olisin muutenkin niillä matkoilla mukana ja joukkueenjohtajan työt tehdään pääosin ennen peliä, joten voin pelin aikana ja jälkeen keskittyä tiedottamiseen, Suoramaa sanoo.

Vaikka muutos oli looginen, oli se Suoramaan mukaan myös iso. Uuden tittelin myötä avautuivat myös pukukopin ovet ja hän on nyt täysin joukkueen arjessa mukana.

– En kahden vuoden aikana ollut juuri koskaan pukukopissa. Ajattelin, ettei se ole minun paikkani. Tiedottajan rooli ei ole olla kopissa. Jokainen tekee sen oman työnsä, että saa paikkansa täällä kopissa.

Toinen uusi kasvo Pallo-Iirojen kopissa on Juuso Kuupakko, joka aloitti sunnuntaina edustusjoukkueen huoltajana.

Juho Suoramaa pääsi esittelemään Juuso Kuupakolle Pallo-Iirojen pukukoppia.

Hän tunsi Suoramaan jo entuudestaan, ja kaksikon yhteistyö on tärkeää joukkueen arjen sujumisessa.

– En ole huoltajana aiemmin ollut, mutta valmistuin joulukuussa Kauhajoen urheiluhierojakoulusta, joten siitä on paljon tukea tässä työssä. Jos sattuu jotain, niin osaa urheiluvammojakin hieman katsoa.

Joukkueenjohtajan työhön kuuluu monenlaista järjestelyä, joissa mustasta kirjasta on heti apua.

– Yllättävän paljon kaikenlaista pientä säätöä, esimerkiksi nyt Suomen Cupin vierasreissuja Maarianhaminaan.

Kaikkeen kirjasta ei ole apua. Suoramaan mukaan joukkueenjohtajan yksi tärkeä uutinen on olla kuuntelija.

– Pitää olla pelaajien tukena oli sitten kyse joukkueen tai henkilökohtaisista asioista. Ja jonkun verran olen jo ehtinyt jeesaamaan.

Uuden joukkueenjohtajan yksi suurimmista työmaista heti pestin alussa on edustusjoukkueen leiri.

Etelänleiri on herätelty täksi kevääksi taas ohjelmaan muutaman vuoden tauon jälkeen.

Joukkue valmistautuu tulevaan kauteen Barcelonassa 27.3.–2.4. Viikon aikana joukkueen on tarkoitus harjoitella kovaa ja useasti sekä pelata muutama harjoituspeli.

Matkaa on rahoitettu neljällä eri tavalla: joukkueen pelaajat ovat tehneet talkootöitä. Sen lisäksi joukkue on tehnyt varainhankintaa muun muassa syksyn PP-Cupilla.

Yksi merkittävä sponsori on mahdollistanut matkalle lähtöä. Näiden ansiosta edustusjoukkueen oman budjetin osuus on pienempi kuin viime vuonna Viron leirillä.