Kanadan kaato kuin pommi

Leijonat teki historiaa helmikuussa 1988. Suomi saavutti silloin ensimmäisen arvokisamitalinsa miesten jääkiekossa, hopeaa Calgaryn olympialaisissa.

Raumalaistoimittaja Pauli Uusi-Kilponen asui  kauden 1987-1988 Torontossa ja raportoi suomalaisten NHL-ammattilaisten edesottamuksista suomalaislehdille. Tietenkin myös Uudelle Raumalle.

”Kanadan kaato kuin pommi – Myllyksen nimi kaikkien huulilla” otsikoi Pakke juttunsa Suomen yllätettyä Kanadan maalein 3-1. Hän raportoi miten Lukon maalivahti Jarmo Myllys ”otteli yhden elämänsä matseista”, eikä hermostunut vaikka kanadalaiset ajoivat päälle ja koputtelivat mailoillaan miestä.

- Kanadalaiset olivat huonoja häviäjiä. Minusta tällaiset eivät kuulu jääkiekkoon. Sama koskee myös mailojen käyryyden mittauksia. Mutta voitto tuli, kommentoi Jamo Uudelle Raumalle.

Uusi-Kilponen seurasi ottelua telkkarista kotonaan Torontossa. Raumalle hän välitti NHL:n pelaaja-agentin kehut:

- Jarmo Myllys ei ole sellainen maalivahti kuin odotin.  Hän on helkutisti parempi.

Kanada-peli  vakuutti  Myllyksen varanneen Minnesota North Starsin. Seura tarjosi NHL-sopimusta myöhemmin keväällä. Jamo otti ja lähti, voitettuaan sitä ennen hopeaa myös Lukossa.

Uusi-Kilponen kertoi samassa lehdessä, että Suomen ja Ruotsin seurat haluaisivat paremman korvauksen NNHL:ään siirtyvistä pelaajista.

- Otetaan esimerkki. Jari Torkki, Lukko, on Chicago Black Hawksien varaama. Jos Lukko saisi myytyä hänet rapakon taakse putoaisi raumalaisten kassaan 30 000 dollaria. Token pelattua 40 ottelua tulisi 20 000 lisää ja tämän jälkeen joka kymmenestä matsista 10 000 kunnes 100 000 taalan raja ylittyisi.

SM-liigan toimitusjohtajan Jyrki Santalan mukaan seurat pyrkivät saamaan rahansa kerralla ja suuremman summan.

Lukko sai Torkin myytyä keväällä. Otteluita NHL:ssä kertyi raumalaishyökkääjälle vain neljä, joten siirtokorvaus jäi pieneksi.

Myllys pelasi Minnesotassa vain 12 ottelua kolmen kauden aikana. San Josessa pelejä tuli vähän enemmän.

Olympiakisat aiheuttivat huoltakin Lukon johdolle. Ei otteluita, ei tuloja. Seura joutui pyytämään kaupungilta lisäaikaa hallivuokrien maksuun.

- Katsojamäärät ovat laskeneet menestyksestä huolimatta 300 viimevuotista alemmaksi, kertoi Lukon sihteeri Markku Saarenheimo.

Viikon nostalgiavideossa Erkki Lehtonen tekee Suomen 2-1-voittomaalin Neuvostoliiton supertähtiä vastaan. Voitolla Suomen pronssi kirkastui hopeaksi.

PS. Viimeisessä pelissä Suomen maalia vartioi Ilveksen Jukka Tammi ja Myllys tuulettaa vaihtopenkillä. Olympiaturnauksessa Myllys oli Suomen ykkösvahti. Hän torjui kuusi ja Tammi kaksi ottelua.