Katuhaukka: Kissanhiekkasukasta apua huurtumiseen?

Täysin kylmettyneen auton sulattamisessa menee aamulla helposti varttikin. Kun ikkunat ovat sisältäkin tiukasti jäässä, parkkikiekolla jään nihruttaminen on ankeaa puuhaa. Kuvat: Jussi Hietikko

Maanantaina raumalaiset heräsivät pitkästä aikaa pakkaskeliin, kun elohopea laski muutaman asteen nollan alapuolelle.

Pieni muutos lämpötilassa näkyi heti aamuliikenteessä ainakin niiden autoilijoiden taholta, jotka olivat lähteneet kiireessä liikkeelle.

Useastakin huuruisesta autosta tihrustettiin pimeyttä huokuvaa kaupunkia ja yritettiin erottaa jalankulkijoita tai toisia autoilijoita.

Seitsemän aikaan aamulla Kaunisjärvenkadun kiertoliittymään pyrki pieni sininen henkilöauto, jonka kuskista ei näkynyt muuta kuin ikkunaa epätoivoisesta hankaava tumppu. Ikkunat olivat kauttaaltaan huurussa.

Samalla lailla sokkona ajeli iäkkään valkoisen pakettiauton kuski, joka oli veivannut sivuikkunankin auki nähdäkseen ulos.

Edellämainitut olivat skrabanneet jään ikkunoista pois, mutta ikkunat olivat huurustuneet sisäpuolelta.

Vihreän pienen auton kuski ei ollut ehtinyt edes ulkopuhdistukseen, sillä hän oli hinkuttanut tuulilasista vain tabloidsanomalehden kokoisen kurkistusaukon.

Pakkasaamuina aamutoimia pitääkin aikaistaa hieman, että ehtii skrabaamaan autonsa ikkunat auki. Mutta se ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa riitä, että puhdistaa tuulilasin jäästä.

Toinen viheliäinen ongelma on ikkunoiden huurustuminen sisältäpäin. Esimerkiksi vaatteiden ja kenkien mukana tulee kosteutta.

Vanhemmissa autoissa myös tiivisteet voivat olla huonossa kunnossa, joten tällöin kosteus pääsee helpommin sisään ovista ja ikkunoista.

Miten auton ikkunoiden huurustumisen sitten voisi estää?

Internet tarjoaa tähänkin ongelmaan monia erilaisia niksejä, joten eikun kokeilemaan.

Yhden vinkin mukaan suola imaisisi kosteuden autosta. Nettiniksien mukaan suolaa voisi kaataa laakeaan astiaan ja nostaa sen yöksi vaikkapa kojelaudalle ikkunan eteen.

Jotkut ovat ehdottaneet huuruhommiin silikageeliä, eli kansankielellä donoteattia. Siis näitä pieniä kosteudensidontapusseja, joita löytyy esimerkiksi kuivalihapusseista.

Donoteatti on muuten samaa tavaraa kuin kristallinvärinen kissanhiekka.

Ehkä käsistään näppärä huurustelija voisi ommella donoteattitakin tai villapipoon donoteattireunuksen.

Astetta käytännöllisempi huurustumisvinkki antaa vanhoille tennissukille uuden elämän. Vinkissä kaadetaan suolaa tennissukkaan, solmitaan kiinni ja laitetaan yöksi kojelaudalle.

Tosin tämän vinkin toimivuutta epäillään netissäkin, sillä suola ei kuulemma vie kosteutta kovinkaan isolta alueelta. Joten sukkia pitäisi olla kojelaudalla kunnon rivi.

Toinen kosteutta imevä aine on kissanhiekka, jota myös neuvotaan kaadettavan sukkaan. Kissanhiekan oletetaan imevän kosteutta estäen huurustumisen.

Väkisinkin sukkavinkkejä lukiessa tulee mieleen television vankilasarjat, joissa kapinoivat vangit täyttävät sukkansa ties millä aineilla saadakseen niistä astaloita.

Ehkä huurusukkailijat ovat istuneet pitkää kakkua?

Erään niksin mukaan kissanhiekalla täytetty urheilusukka postaisi kosteutta autosta ja estäisi ikkunoiden huurtumisen.

Huurtumista voi estää varsin yksinkertaisella toimella: pitämällä auton ikkunat puhtaina.

Lika sitoo kosteutta ja kosteus taas tiivistyy tuulilasin likaisiin kohtiin.

Pesuaineeksi netissä on ehdoteltu kaikkea etikasta tuulilasinpesunesteeseen, mutta sillä ei loppujen lopuksi liene kovinkaan suurta merkitystä, kunhan vain puhdasta tulee.

Lämpöpuhalluksen kannattaa säätää etenkin ajon alussa hoonaamaan tuulilasia kohti, joten sekin poistaa kosteutta ja huurustumista.

Talvisina aamuina, joita Rauman seudulle ei kovinkaan montaa vuoteen osu, kannattaa vain varata tarpeeksi aikaa ajokkinsa kanssa.

Hääräilee sitten kissanhiekan, suolan tai donoteatin kanssa.