Koiranomistaja: pidä koirasi aina kytkettynä taajamassa

Kiinnipitovelvollisuudesta määrätään järjestyslaissa.

”Uotilassa liikkuu koira omistajansa kanssa ilman hihnaa. Kehotuksista huolimatta henkilö ei pidä koiraansa kytkettynä eikä koira ole omistajansa hallinnassa, vaan tekee liian innokkaasti tuttavuutta muiden koirien kanssa. Olisi harmillista, jos tuo nätti ja kiltin oloinen koira loukkaa itsensä kontaktissa toisen koiran kanssa, saati, jos kytkettynä oleva koira saa traumoja tai loukkaa itsensä.”.

”Minulla on koiralenkillä mukana dogstoppi, kyllä lähtee irtokoirat kauemmas. Ärsyttävästi yleistynyt Raumalla tämä irti pito. Suomessa laki kieltää koirien irti pitämisen aina!”.

Nämä kommentit on poimittu kuluvalla viikolla Länsi-Suomen tekstaritalikosta.Myös sosiaalisessa mediassa koirien vapaana pitäminen nostattaa aika ajoin tulistunutta keskustelua.

Koirakoulu Lunatanin omistaja Virpi Niemi pitää irrallaan juoksentelevia koiria ikävänä ilmiönä. Sen seuraukset voivat pahimmassa tapauksessa olla hyvinkin dramaattisia.

Vaikkei irrallaan oleva koira kävisikään hihnassa olevan koiran kimppuun, voi talutettava koira saada kohtaamisesta sellaisia traumoja, jotka voivat myöhemmin johtaa ei-toivottuun ”remmirähjäykseen”.

– Monet koirat ovat hyvin tarkkoja henkilökohtaisesta tilastaan. Koira voi myös menettää luottamuksensa omistajaan, jos se kokee, ettei omistaja pysty pitämään toisia koiria loitolla, Niemi selvittää.

Hän on törmännyt tilanteisiin, joissa irrallaan oleva koira tulee tekemään tuttavuutta hänen kytkettyinä olevien koiriensa kanssa.

– Yleensä omistaja huutaa, että ”se on ihan kiltti, ei se mitään tee”. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että koirat saattavat provosoitua aivan mitättömästäkin asiasta ja silloin kiltistäkin koirasta voi tulla arvaamaton, hän jatkaa.

Liian lähelle tulevan irtokoiran hätistelemiseksi riittää Virpi Niemen mukaan usein napakka ja selvä poistumiskäsky.Joskus vastaan saattaa kuitenkin tulla koira, josta näkee jo kaukaa, että sitä ei kannata ryhtyä hätistelemään.

– Siinä pitäisi itse pysyä rauhallisena ja pitää oma koira selän takana. Todella uhkaavia tilanteita varten on olemassa mentholia sisältävä koirien turvasuihke. Minullakin on sellainen, mutta onneksi en ole joutunut sitä koskaan käyttämään.

Kauttualaisen Turvakertoimen valmistama menthol-suihke kehitettiin alkujaan koiria pelkäävien ihmisten turvaksi, mutta pian yritys huomasi, että suihke toimii hyvin myös koiratalouksissa.Koiraturvaa käytetään päällekäyvän koiran rauhoittamiseen. Suihke ei vahingoita eläintä eikä tuote vaadi viranomaislupaa.

Virpi Niemi muistuttaa, että koiranomistajien pitäisi joka tilanteessa osata lukea omaa koiraansa. Esimerkiksi koira-aitauksiin ei kannata mennä ensimmäistä kertaa kokeilemaan, miten oma koira suhtautuu toisiin lajikumppaneihin.

– Itse en ainakaan ottaisi sellaista riskiä, että heittäisin oman koirani ”suden suuhun” ja katsoisin, että pärjääkö se muiden kanssa aitauksessa. Turvallisinta on totuttaa koira muihin yksilöihin tasavertaisen kumppanin kanssa, jolloin kumpikaan ei dominoi toista liikaa, Niemi neuvoo.

Järjestyslaista löytyy pykälä koirakuristaKunnilla oli vielä joitakin vuosia sitten omat järjestyssääntönsä, joihin oli kirjattu myös koiriin liittyvät määräykset.

Vuonna 2003 kuntien järjestyssäännöt korvattiin järjestyslailla.Yleinen järjestyslaki antaa tarkentavia määräyksiä koirien kiinnipidosta taajama-alueilla, mutta muutoin kiinnipitovelvollisuus perustuu metsästyslakiin.

Järjestyslaissa on oma pykälänsä koskien koirakuria.Heti sen alussa koiran omistajaa tai haltijaa opastetaan pitämään koiransa taajamassa kytkettynä.

Omistajan on myös pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle.

Vapaana koiraa ei saa lainkaan viedä yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle hiihtoladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.Koiranomistajilla on monesti se harhaluulo, että metsässä ja maaseudulla koiria voi pitää kytkemättöminä ilman valvontaa.

Metsästyslain mukaan koiraa ei kuitenkaan saa pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Kaikkia koiranomistajia koskee myös metsästyslainkohta, jossa todetaan, että maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.Koiran kytkettynä pitäminen ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti koirille osoitettua aidattua aluetta.

Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Säädökset eivät luonnollisestikaan koske virantoimituksessa olevaa koiraa, vartiointikoiraa, pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eikä näkövammaisen opaskoiraa.

Koirakurissa mainitaan myös, että koiran on omistajan on huolehdittava, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella.

Lähde: Suomen kennelliitto

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut