Kuka majoittaisi matkailijan? Matkailupäällikkö on huolissaan Rauman majoituskapasiteetin riittävyydestä

Moni turisti yöpyisi mielellään erityisesti Vanhassa Raumassa, mutta toistaiseksi melko harva alueen asukas on ollut halukas avaamaan kotinsa ovet satunnaisille matkailijoille. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

RMJ, Pori Jazz ja Pitsiviikko ovat tapahtumia, jotka tuovat taas kesällä runsaasti matkailijoita Raumalle.

Rauman matkailun ”high season” alkaa matkailupäällikkö IreneVillasen mukaan heti juhannuksesta ja jatkuu elokuun loppuun saakka.

Pikkukaupungin majoituskapasiteetti on kovilla oikeastaan jo toukokuusta, jolloin Olkiluodossa alkavat revisiot.

Villanen ei ole turhaan huolissaan Rauman majoitustilojen riittävyydestä ensi kesänä, sillä esimerkiksi kesähotellina toiminut opiskelija-asuntola Pläkkluat on kokonaan pois majoituskäytöstä remontin vuoksi.

Rauman Cumulus-hotelliakin saneerataan, mutta hotelli palvelee silti asiakkaita koko remontin ajan.

– Isoimpien kokousten ja kongressien järjestäjät haluavat yleensä majoitushuoneet samasta hotellista, ja sellaisen löytäminen Raumalla tuottaa vaikeuksia. Kokousvieraat kun majoittuvat yleensä yhden hengen huoneisiin, Villanen toteaa.

Erityisen tukala majoitustilanne on varmasti kesällä 2018, jolloin Porissa pidetään Asuntomessut Rauman Pitsiviikon kanssa samaan aikaan.

Raumalla jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka Living with Cultural Heritage -hanke, jolla halutaan rohkaista Vanhan Rauman asukkaita tarjoamaan matkailijoille kodinomaista yöpymistä.

Projektipäällikkö Laura Puolamäki kehottaa raumalaisia rohkeasti tarjoamaan kodinomaista yöpymistä matkailijoille. Arkistokuva: Sanna Salokanta

Hanketta koordinoi Korjausrakentamiskeskus Tammela, jonka projektipäällikkö Laura Puola-mäki avustaa asukkaita avaamaan kotejaan majoituskohteiksi.

Kohteet listataan Airbnb-palveluun, jossa on tällä hetkellä 4–5 Vanhan Rauman huoneistoa vuokrattavana.

– Tilanne vaihtelee oikeastaan päivittäin, sillä asukkaillahan on mahdollisuus ottaa kohde pois palvelunäkymästä silloin kun itse haluavat, Laura Puolamäki toteaa.

Hän uskoo, että Vanhasta Raumasta löytyisi vielä paljon majoituskäyttöön hyödynnettäviä tiloja.

– Haluaisin rohkaista myös vanhan kaupungin ympäristössä asuvia raumalaisia avaamaan kotinsa ovet matkailijoille.

Viime keväänä Airbnb-majoittajaksi ryhtynyt Kimmo Vaarola kunnosti Pihala-talonsa ulkorakennuksen majoituskäyttöön – eikä ole katunut ratkaisuaan.

– Asunto on ollut vilkkaassa käytössä. Siellä on nyt hieman pitempiaikainen vuokralainen maaliskuun loppuun asti, mutta sen jälkeen huoneisto vapautuu taas matkailijoiden käyttöön, Vaarola kertoo.

Pihalassa vierailleet koti- ja ulkomaiset matkailijat saavat häneltä vilpittömät kiitokset.

– Ihmiset ovat olleet mukavia ja olen saanut hyvää palautetta kävijöiltä. Monet matkailijat arvostavat sitä, että he voivat asua kodinomaisesti ainutlaatuisessa miljöössä.

Kimmo Vaarolan mukaan kotimajoitus sopii tietynlaisille persoonille.

Aivan kaikki eivät pidä siitä, että vieraita ihmisiä majoittuu omissa nurkissa.

– Minun mielestäni kannattaa kuitenkin tarttua tilaisuuteen, sillä kysyntää on.