Maila käteen ja maalia kohti

Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen pyörätuolipelikerho etsii uusia pelaajia.

Sähän olet raitti? Aloitetaan sählyllä ja jatketaan koppipallolla.Rauman kaupungin erityisliikunnanohjaaja Tiina Malinen etsii sopivia sählymailoja. Pelaajat valitsevat kukin omansa.

Pian joukkueet on jaettu ja peli alkaa. Pallon hallinta vaatii taitoa. Ei ole helppoa pidellä toisessa kädessä mailaa ja ohjata ja liikuttaa toisella pyörätuolia.Ja tehdä vielä maali hienon syöttelyn päätteeksi.

Roope Raukko hymyilee. Hän on ensi kertaa mukana pyörätuolipelikerhossa ja nauttii joka hetkestä. Nuorukainen kertoo urheilevansa nyt ensimmäistä kertaa pyörätuolissa.

– Ihan hyvin tämä sujuu kuitenkin. Onhan liikkuminen kentällä tietysti haastavaa, kun on pyörätuolissa.Roope Raukko pelasi nuorempana jalkapalloa. Liikkuminen on aina kiinnostanut, samoin kuin urheilun seuraaminen.– Jääkiekko kiinnostaa, ja Rauman Lukon otteluita käyn tietysti katsomassa.

Pyörätuolipelikerhon ensimmäinen kertaa sujuu hyvin.– Tämä ei jää ainoaksi kerraksi, Raukko vakuuttaa.

Myös Jaana Törmälle liikunta on tärkeää. Neliraajahalvaantunut Törmä kertoo liikkuvansa säännöllisesti.– Kuntosalilla käyn pari kolme kertaa viikossa. Lisäksi käyn tässä ryhmässä ja pelaan myös sisäbocciaa pari kertaa viikossa. Eihän minulla nyt ole muuta kuin aikaa.

Roope Raukon tavoin hänkin harmittelee sitä, että pyörätuoliliikuntaa on Raumalla tarjolla niukanlaisesti.Siksi uusi kerho kiinnosti heti alkumetreillä ja se saa häneltä vain kiitosta.– Tästä tykkään! Kovin hyvin en tosin vielä pelaa, koska kaikki täytyy opetella alusta asti, hän toteaa pyörätuolipelikerhon sählypelin tauolla.

Törmä seuraa myös urheilua, etenkin Rauman Lukon edesottamuksia.

Pyörätuolipelikerho avoin muillekin kuin raumalaisille

Liikunnan iloa ja onnistumisen kokemuksia. Piristystä ja sisältöä elämään.Näin tiivistää erityisliikunnanohjaaja Tiina Malinen pyörätuolipelikerhon toimintaperiaatteen. Malinen on pyörittänyt kerhoa muutaman kuukauden ajan ja arvelee, että se on harvinaisuus Suomessa, ”ellei peräti ainoa laatuaan”.

– Onneksi asenteet pyörätuoliliikuntaa kohtaan ovat muuttumassa. Esimerkiksi kilpaurheilun puolelta hyvänä esimerkkinä tässä on ollut Leo-Pekka Tähti.

Tiina Malinen haaveili pitkään kerhon perustamisesta, ja vaikka sen tarpeellisuus on tullut todistettua, jatkon kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että kävijöitä olisi enemmän.– Kerhon toimintaan voivat osallistua muutkin kuin raumalaiset. Kannattaa tulla rohkeasti mukaan kokeilemaan ja aluksi vaikka vain katsomaan.

Ryhmä on suunnattu ennen kaikkea koululaisille ja työikäisille eli sille osalle pyörätuolia käyttävistä, joille ei muuten juurikaan ole tarjolla järjestettyä toimintaa.

Pyörätuolipelikerhossa pelataan Malisen mukaan ”helppoja ja hauskoja pelejä”.– Ilo ja onnistumisen kokemukset ovat se meidän ryhmämme juttu. Pelaamme sählyn lisäksi esimerkiksi koppipalloa, sisäcurlingia ja keilailua. Olen ajatellut, että kokeillaan kaikkea, ja jos ei onnistu, niin tehdään jotain muuta.– Rauma on kiekkokaupunki ja se kyllä näkyy täälläkin. Mailapelit kiinnostavat.

Pyörätuolipelikerho kokoontuu torstaisin Raumanmeren koulun liikuntasalissa kello 15.30. Yksi kokoontuminen on aina tunnin mittainen. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Tiina Maliseen: tiina.malinen@rauma.fitai puhelimitse 044 793 32 46.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut