Nacho tuoksuu kesän ruokatuulissa – poimi talteen party plate -ohje

Vesimelonigazpacho on chilikastikkeesta kipakka mutta silti raikas kylmä keitto. Sopii nautittavaksi kuumina kesäpäivinä! Kuvat: Annariina Rannikko

Ruokablogien ja sapuskatrendien maailma ei lepää kesälläkään. Kesän 2017 ruokahitteihin on itseoikeutetusti kuulunut sellainen superherkku kuin perunanachot.

Tämä joitain vuosia sitten Amerikan mailta täkäläiseen ruokaskeneen rantautunut party plate -tyyppinen seuranaposte nousi nyt heinäkuussa uudelle kierrokselle kulinaristien blogeissa, hiukan evolvoituneena tosin.

Sapuska-sivun resepti on niin ikään oma variaationsa perunanachoista.

Perunanachot voi valmistaa niin varhaisperunoista kuin vanhoistakin. Olennaista on perunaviipaleiden ohuus, jotta reunoista tulee rapsakat mutta keskus jää vielä pehmeäksi.

Nachot kuorrutetaan simppelillä buffalokastikkeella eli siipikastikkeesta ja sulasta voista tehdyllä soosilla sekä juustoraasteella.

Valmiit, jäähtyneet nachot tarjoillaan simppelin tomaatti-sipulisalaatin kera, sopisipa tähän soppaan myös avokado, tuore korianteri ja vaikka jalapenoviipaleet.

Toinen, joskin jokakesäinen, trendiruoka on kylmä keitto gazpacho. Tänä kesänä gazpacho on vesimeloninraikas ja chilikastikkeella maustettu.

Kokeilla passaa tutun ja turvallisen Tabascon sijaan tulisempiakin pikkupullojen kastikkeita, tietenkin oman sietokyvyn rajoissa.

Sapuska-sivun koekeittiön versio maustettiin muutamalla tipalla cayenne-kastiketta. Hot!

Vesimelonigazpacho

  • 400 g/ vesimelonia
  • 3/ isoa tomaattia
  • 1/ kurkku
  • 1/ pieni punasipuli
  • 3 rkl/ sitruunamehua
  • 1 dl/ tuoreita yrttejä, esim. persiljaa ja basilikaa
  • 2 rkl/ öljyä
  • muutama tippa/ vahvaa chilikastiketta, kuten Tabascoa
  • ripaukset/ suolaa ja pippuria

Kalttaa tomaatit eli tee ristiviilto tomaattien pohjaan ja kasta ne kiehuvaan veteen puolen minuutin tai minuutin ajaksi. Poista kuoret ja kannat. Paloittele tomaatit. Kuori ja paloittele vesimeloni sekä punasipuli, pilko myös kurkku.

Lado kaikki kasvikset tehosekoittimeen. Mausta sitruunamehulla, hienonnetuilla yrteillä, öljyllä, vahvalla chilikastikkeella sekä suolalla ja pippurilla. Aja tasaiseksi, keiton pitää jäädä juoksevaksi.

Anna viilentyä ja maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia, tunti ennen tarjoilua.

Annostele melonigazpacho tarjoilukulhoihin ja ripottele päälle tuoreita yrttejä sekä rouhaise viime silaukseksi mustapippuria.

Perunanachot

  • 6–8/ keskikokoista varhaisperunaa
  • 2 rkl/ öljyä
  • 1 tl/ suolaa
  • 1 tl/ pippuria
  • 100 g/ juustoraastetta

Buffalokastike

  • 1 dl/ valmista siipikastiketta
  • 1 dl/ sulatettua voita

Tomaattisalaatti

  • 2/ isoa tomaattia
  • kourallinen/ tuoreita yrttejä, kuten persiljaa ja basilikaa
  • 2/ kevätsipulia varsineen
  • 1 rkl/ öljyä
  • ripaukset/ suolaa ja pippuria

Lämmitä uuni 230 asteeseen.

Pese perunat hyvin ja viipaloi ne ohuiksi (n. 2–3 millimetriä) viipaleiksi. Levitä viipaleet tasaisesti leivinpaperoidulle uunipellille. Pirskota päälle oliiviöljyä, suolaa ja pippuria.

Paista uunissa viitisentoista minuuttia ja käännä pernalastut. Paista vielä toiset 15 minuuttia. Vahdi, että perunat eivät kärähdä. Tarkoituksena on saada reunoilta rapeita mutta keskeltä vielä pehmeitä perunanachoja.

Raasta juusto. Valmista buffalokastike yhdistämällä siipikastike ja sula voi. Valmista tomaattisalaatti pilkkomalla tomaatit ja sipulit pieniksi kuutioiksi, hienontamalla yrtit, yhdistämällä ainekset ja maustamalla ne öljyllä, suolalla ja pippurilla.

Ripottele valmiiden perunoiden päälle buffalokastiketta pikku pisaroina sekä juustoraaste. Palauta perunat uuniin vielä viideksi minuutiksi tai kunnes juusto on sulanut.

Anna perunanachojen jäähtyä hetki ja aseta tarjolle. Kauho päälle tomaattisalaatti. Tarjoile lisädippinä loput buffalokastikkeesta.

”Tänä kesänä gazpacho on vesimeloninraikas ja chilikastikkeella maustettu.”

Kuumassa uunissa reunoiltaan ihanan rapsakoiksi paistellut perunanachot tarjoillaan suoraan leivinpaperin päältä, ja salaattipäällyste tasapainottaa maut.