Näin on näreet! Tapani taitaa närekieppien tekemisen

Raumalainen Tapani Hiltula on nykyään Rauman seudulla ainoa tukkilaisperinteen taitaja.

Tenhonperän rantasaunalle kokoontuneet Kortela–Monna-kyläyhdistyksen ikäihmiset saivat todistaa, miten nuori kuusenranka eli näre taipuu komealle kiepille tukkilaisperinneharrastaja Tapani Hiltulan käsissä.

Tai, ei Tapani oikeastaan pelkissä käsissään närettä vääntänyt; apunaan hänellä oli tolppa, jonka ympäri hän kuusta kiersi.Pehmeäksi ja joustavaksi väännetty näre on köyden korvike, jolla on erinomainen vetolujuus. Tukkilaiset käyttivät näreitä sitomaan tukkien puomipuut yhteen.

– Näitä kieppejä väännettiin varastoon erityisesti keväällä hakkuiden jälkeen, jolloin oli vielä rospuuttokeli. Valmiit kiepit nakattiin suohon, jossa ne pysyivät kosteina, Tapani Hiltula selvittää.

Tapani Hiltula kasvoi Simojokivarressa, jossa hän pääsi lähietäisyydeltä seuraamaan tukinuittoa.

– Ensimmäisen kerran uiskentelin joen yli kolmivuotiaana, kuiva pölli kainalossa. Kaikki me seitsemän veljestä opimme uimaan jo pikkupoikina.

Tukkilaistaidot Tapani oppi vanhemmilta veljiltään, kuten jo edesmenneeltä Aulikselta, joka saavutti useita SM-mitaleita tukkilaiskisoissa.

Myös Tapani on kilpaillut menestyksekkäästi useissa tukkilaiskisoissa, myös SM-tasolla.

Kun uitot Simojoessa loppuivat, lähti Tapani Ruotsiin töihin.Vuonna 1981 hän muutti oman perheensä kanssa Raumalle, josta löytyi työpaikka telakalta. Tukkilaisharrastus on kulkenut miehen matkassa koko ajan.

– Olen ollut mukana lukemattomissa tukkilaisnäytöksissä ja -kilpailuissa. Nuorempi poikanikin on innostunut lajista, ja olenpa kerran hävinnytkin hänelle koskenlaskukilpailussa, Tapani Hiltula nauraa.

Kortela–Monna-kyläyhdistys ei järjestänyt ikäihmisten tapaamista nyt ensimmäistä kertaa. Yhdistyksellä on ollut tapana noin kerran kesässä koota kylien ikäihmisiä yhteen kahvittelemaan ja vaihtamaan kuulumisia.Tenhonperän rantasaunalla nautittiin Tapani Hiltulan tukkilaisnäytöksen lisäksi yhteislaulusta ja grillimakkarasta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut