Nuorisotalon ovi pöytänä, kierreportaat kenkätelineenä

Kun ihminen on varustettu hyvällä mielikuvituksella ja kädentaidoilla, lopputulos voi olla päätähuimaava. Kun seison raumalaisen
Birgitta Kiviharjunkotona, en voi muuta kuin ihailla silmät ymmyrkäisinä kaikkea ympärilläni olevaa. Kiviharju tuunaa lähestulkoon mitä vain – on tuolia, hyllyä, peiliä, tikkaita, sängynpäätyä.

– Teen kaikenlaista kaikesta mitä löydän. Olen tuunannut esimerkiksi armeijan vanhoista rautapenkeistä kivat jakkarat. Tämä keittiön taso on puolestaan tehty vanhasta Porin nuorisotalon ovesta. Kaapit tänne alle löysin dyykkasin roskalavalta ihan ilmaiseksi, Kiviharju näyttää.

– Mielestäni ihan kaikelle voi keksiä uutta käyttöä ja tuunata.

Yksi näyttävimmistä tekeleistä Kiviharjun kotona seisoo olohuoneen nurkassa: upeat metalliset kierreportaat.

– Tein ne alunperin hyötykäyttöön, mutta sittemmin ne päätyivätkin vain koristeeksi. Toimivat tällä hetkellä hyvin esimerkiksi kenkätelineenä, Kiviharju hymähtää.


Halvalla hienoa

Koti näyttää kalliilla rahalla sisustetulta.

– Mutta näin ole ei. Halvallakin saa tosi kivannäköisiä juttuja, Kiviharju muistuttaa.

– Olen aina tehnyt paljon käsillä, samoin koko sukumme. Asuimme aikoinaan Helsingissä ja olimme köyhiä. Silloin oli pakko käyttää mielikuvitusta.

Kiviharju pyrkii edelleen tekemään mahdollisimman paljon itse.

– Pyrin aina tekemään esimerkiksi kaikki lahjat ja kortit itse. Ja vaikka teenkin itse ja halvalla, pyrin aina tekemään mahdollisimman siistiä ja hyvää työtä.

Myöskään mitään kummallisia tai kalliita työkaluja ei tuunailuun tarvita.

– Perustyökalut riittävät. Niiden lisäksi tärkeimmät ovat lasiveitsi ja erikeepperi, Kiviharju heittää.


Löytöjä mistä vain

Kiviharju tekee löytöjä milloin mistäkin.

– Remonttilavoilta, metalliroskiksista, kavereilta ja kirpputoreilta esimerkiksi, hän luettelee.

Roskalavan näkeminen saa naisen sormenpäät syyhyämään.

– Rakastan nahkaa ja metallia. Metalli on todella hieno materiaali, siitä pystyy tekemään mitä vaan. Tosin sitä heitetään nykyään paljon pois ja myydään romurautana. Olen kysynyt monta kertaa, että voinko mennä kolppaamaan lavoja, maksan kyllä tekemistäni löydöistä.

Eläkkeellä oleva Kiviharju tekee paljon ja tekisi enemmänkin, jos vain olisi enemmän tilaa.

– Tarvitsisin pienen tilan, jossa voisin väsäillä kaikenlaista. Nythän teen kaiken täällä kotona, 98 neliön asunnossamme.

– Olin aikoinaan onnettomuudessa, ja sen jälkeen tuli ongelmia muistin kanssa. Tämä käsillä tekeminen on ollut sellainen henkireikä.


Ikkunoita ja tikkaita

Parhaillaan suurta muotia ovat erilaiset sisustusikkunat ja -tikkaat. Niitä on valmistunut myös Kiviharjun työpisteessä.

– Väsäilin hetki sitten varmaan kolmetkymmenet tikkaat. Sitten alkoi vähän kyllästyttää, hän nauraa.

– Seuraavaksi tosin alan tehdä joulutikkaita. Ja suunnitelmissani on myös toteuttaa sellaiset keittiötikkaat, joihin saa roikkumaan keittiötarvikkeita.

Sisustusikkunoiden suosio pitää edelleen pintansa.

– Ikkunoita olen tehnyt kaikenkokoisia ja myynytkin niitä tosi paljon. Osasta olen tehnyt tauluja ja peilejä, osassa on valoja ja tekstejä. Ne ovat menneet kuin kuumille kiville, kertoo Kiviharju.

– Vanhoja peilejäkin voi muuten tuunata ihan miten vaan. Niistä saa todella hienon pienillä koristeilla, hän vinkkaa.


Vinkkejä netissä

Birgitta Kiviharju jakaa tuunausvinkkejä myös internetissä. Hän pitää blogia, ja Dyykkarin niksinurkka löytyy Facebookistakin.

– Blogia seuraa moni. Laskurin mukaan kävijöitä on parituhatta.

– Paljon on pyydetty vinkkejä esimerkiksi ikkunoiden suhteen, ja muutenkin kysytään neuvoa monenlaiseen tuunaukseen.

Mitä mestarituunaaja sitten veikkaa seuraavaksi muotijutuksi tuunauspuolella?

– Veikkaan, että Tiffany-työt ovat seuraava buumi. Siinä rikottu lasi yhdistetään tinan kanssa. En ole itse koskaan tehnyt niitä, mutta meinaan kyllä kokeilla.

Ideoita Kiviharjulla riittää jatkuvasti.

– Ideat ja tekemiset vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, ja totta kai sekin vaikuttaa, että mitä milloinkin löytää. Kun näen jotain kiinnostavaa, ajatus on yleensä jo valmiina: keksin heti, mihin sitä voisi uusiokäyttää.

– Nyt esimerkiksi toivoisin löytäväni kulunutta puuta, josta saisin tehtyä vaikka naulakon seinälle.