Nuuttipukiksi voi ryhtyä aikuinenkin

Nuuttipukkiperinne ei ole katoavaa kansanperinnettä – ainakaan Laitilassa.

– Mitekäs se tiputanssi nyt alkoikaan? pohtii yksi Laitilan terveyskodin tiputiimiläisistä.

Keltaisiin kana-asuihin pukeutuneella nelihenkisellä naisporukalla on meneillään tanssiharjoitus lauantaina vietettävää Nuutinpäivää varten.

Tiputiimiläiset aikovat tuolloin hauskuuttaa ainakin terveyskodin asukkaita ja naapurissa sijaitsevan Laitilan terveyskeskuksen asiakkaita.

Myöhemmin illalla he osallistuvat Poukan talon nuuttipukki-iltaan, jonne kerääntyy vuosittain satakunta nuuttipukkia esittelemään hienoja asujaan ja esiintymään yleisön edessä.

Laitilan terveyskodin henkilökuntaan kuuluvat Marjo, Mervi, Tarja ja Marianne eivät pukeudu kana-asuihinsa nyt ensimmäistä kertaa.

– Näissä on juostu Kesäkuun kutonen, osallistuttu sairaskotipäiville, pelattu lentopalloturnauksessa ja esiinnytty työkaverin synttäreillä, Marjo luettelee.Asut on valmistanut yksi terveyskodin työntekijöistä.

Naiset vakuuttavat, ettei Laitilassa ole ollenkaan tavatonta se, että aikuisetkin pukeutuvat nuuttipukeiksi. Usein aikuisnuuttipukit ovat työporukoita, jotka pitävät hauskaa ja kiertelevät ovelta ovelle pilke silmäkulmassa.

Nuuttipukeiksi sonnustautuneet aikuiset pitävät omalta osaltaan yllä nuuttipukkiperinteen alkuperäistä ideaa, jossa nuoret miehet mekastivat ja kiersivät talosta toiseen vaatimassa joulunpyhistä jäänyttä olutta. Yllään heillä saattoi olla vanha turkki ja päässään sarvet sekä tuohi- tai nahkanaamari.

Marjo, Mervi, Tarja ja Marianne toivoisivat, että 13.1. vietettävästä Nuutinpäivästä muodostuisi laajemminkin karnevaalityyppinen juhla, jolla voitaisiin juhlistaa sydäntalven härkäviikkojen alkua.

Tarja muistelee, että joskus Laitilassakin järjestettiin Nuutinpäivän tansseja, joihin osallistuttiin vilkkaasti.

– Olisi mukavaa, jos aikuisetkin lähtisivät leikkimielellä mukaan nuuttipukkeiluun ja heittäytyisivät karnevaalitunnelmaan. Jouluhan on harras ja tunnelmallinen juhla, jonka jälkeen voisi vähän irrotella, Mervi naurahtaa.

– Niin, me aikuiset olemme välillä vähän liiankin tarkkoja omasta itsestämme, Marianne säestää.

– Ei tarvitse mummoutua, vaikka mummo onkin! Marjo huikkaa.

Johtuneeko sitten perinteisestä Poukan talon nuuttipukki-illasta vai mistä, mutta Laitilassa lapsinuuttipukkien asuihin ja maskeihin panostetaan suuresti.

Naisten mielestä nuuttipukkiperinnettä on tärkeää pitää yllä etenkin täällä Lounais-Suomessa, jossa sillä on vahvat juuret.

– Omassa lapsuudessani jo kiersimme kylästä kylään. Saman perinteen olen siirtänyt lapsiini, jotka taas ovat jatkaneet sitä omien lastensa kohdalla. Lapsenlapseni, viisivuotias Max, ehti jo komentamaan minua, että ”mummo, samaan paikkaan ei ole sitten mitään asiaa tulla esiintymään!”, Marjo nauraa.

Tarja muistaa lopun ikänsä erään nuuttipukkikeikan, jolla hän toimi kuskina.

– Untamalassa peruutin automme päin erään talon seinää. Mies ei ollut kovin ilahtunut asiasta, Tarja nauraa.

Naiset ovat mielissään siitä, että Laitilan kyliin on muuttanut viime vuosina paljon nuoria perheitä, mikä näkyy vilkastuneena nuuttipukkeilunakin.

– Viime vuonna meidän pihaan ajoi traktori, jonka kyydissä oli joukko noin 15-vuotiaita nuuttipukkipoikia, Marianne muistelee.

Nuuttipukkien ilta la 13.1. klo 15–19 Poukan talolla, Poukantie, Laitila.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut