Nyhtökaura revitään kauppojen hyllyiltä

Nyhtökaurasta on syntynyt ruokailmiö vertaansa vailla.

Kaurasta ja palkokasveista koostuva, korkeaproteiininen nyhtökaura on nopeassa ajassa noussut todelliseksi ruokailmiöksi Suomessa.

Gold&Green-tuotemerkillä myytävä vegaaninen tuote myydään välittömästi loppuun sitä mukaa, kun sitä kauppoihin saadaan.

– Saimme sitä myyntiin tänään taas pienen erän, joka lähti hyllystä melkein saman tien, kertoo Rauman K-Citymarketin kauppias Juha Vainio.

Reetta Kivelän ja Maija Itkosen viime vuonna perustama start up -yritys keskittyy kasviruokiin, joita tuotetaan pohjoisella pallonpuoliskolla kasvavista raaka-aineista, kuten kaurasta ja palkokasveista.

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta ja pavuista mekaanisesti käsittelemällä, sekoittamalla, hiertämällä ja kuumentamalla. Kuva: Katri Kapanen

Nyhtökauraa menisi tällä hetkellä kaupaksi huomattavasti enemmän kuin Gold & Green Foods pystyy sitä tuottamaan.

– Saimme viime viikon lauantaina ensimmäisen 30 rasian erän nyhtökauraa kauppaan ja se myytiin loppuun ennen aamuyhdeksää, Rauman Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Päivi Kuismin toteaa.

Prismaan oli tulossa taas lauantaiksi uusi erä nyhtökauraa. Tosin sekin oli kappalemäärältään varsin pieni.

– Kyseessä on toistaiseksi tuote, jonka tilausmääriin ei kauppa juurikaan pysty vaikuttamaan, ennen kuin valmistaja lisää tuotantoaan, Kuismin valottaa.

Sekä Kuismin että Vainio toteavat, ettei vastaavaa ruokailmiötä ole tässä mittakaavassa ennen nähty.Kuisminin mukaan vielä on ennenaikaista sanoa, jääkö nyhtökaura kuluttajien suosioon, vai onko se ohimenevä ilmiö.

Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä on varma siitä, että nyhtökaura on tullut jäädäkseen.

– Sen suosion pysyvyyden ja laajuuden tiedämme kuitenkin vasta ehkä viiden vuoden kuluttua.

Mäkelän mielestä nykyinen hypetys nyhtökauran ympärillä viestii muutoksesta perinteisessä, lihaa arvostavassa ruokakulttuurissamme.

– Suomessa on virinnyt kiinnostus uusiin vaihtoehtoihin lihalle. Myös kotimaisuutta pidetään arvossa. Ollaan reilusti uteliaita kokeilemaan uudenlaisia tuotteita.

”Nyhtökauran palaset” asettuvat Mäkelän mukaan erittäin hyvin kohdilleen.

– Uusi tuote osuu nyt keskelle liha-, proteiini-, kotimaisuus- ja vientituotekeskusteluamme. Tuote taipuu moneksi, ja siitä on vaivatonta valmistaa aterioita.

Mäkelä muistuttaa myös, että meille suomalaisille on poikkeuksellista, että jotain tuotetta on niukasti saatavilla.

– Olemme tottuneet siihen, että kaikkea on yllin kyllin.

Nyhtökaura Valmistetaan kaurasta ja pavuista, jotka on kasvatettu Suomessa ja Ruotsissa. Tuotteen herneproteiini tulee Keski-Euroopasta. Täysin vegaaninen eli sillä voi korvata ruuanlaitossa lihan. Sisältää <0.1% gluteenia. Korkea kuitupitoisuus. Runsaasti hyvälaatuista kasviperäistä proteiinia. Kuumennusta vaille valmis ja hyvin säilyvä kasvisruokatuote. Kolme eri makuvaihtoehtoa: maustamaton, kafferinlimetti, seesam ja inkivääri sekä tomaatti, paahdettu pippuri ja korianteri.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut