Nyt maalataan rennolla otteella

Kalkkimaali jättää maalattavaan kohteeseen sopivan rustiikkisen pinnan. Tasaisempaa lopputulosta haluavien kannattaa varovasti hioa kuivahtanutta maalipintaa. Kuva: Värisilmä

Vielä joitakin vuosia sitten suurin osa rakentajista ja remontoijista päällysti kotinsa sisäseinät tapetilla.

Nyt tapetoidaan usein vain yksi tehosteseinä ja loput maalataan.

Maalikaupoissa onkin nykyään valtava valikoima erikoismaaleja, mikäli tavanomaisen maalipinnan sijaan halutaan jotain raflaavampaa.

Liitutaulu- ja magneettimaalien lisäksi markkinoille on tullut pimeässä hohtavaa maalia, metallihohtoisen pinnan aikaansaavia helmiäsmaaleja, elävää pintaa tekeviä lasyyreja sekä monenlaisia koristepinnoitteita.

Yksi ylitse muiden – ainakin sosiaalisessa mediassa – näyttää olevan kalkkimaali. Sille omistautuneessa Facebook-sivustossa on jo lähes 7 800 seuraajaa.

Seinien ja erilaisten kalusteiden maalaamiseen hyvin soveltuvaa kalkkimaalia on tällä hetkellä Suomen markkinoilla muutamia eri tuotemerkkejä, muiden muassa

Jeanne d’Arc Living Vintage -maalia ja Värisilmä-liikkeiden valikoimiin tässä kuussa tullutta Vintro-kalkkimaalia.

– Kalkkimaali tekee peittävän, liitumaisen mattapinnan, jossa on vahva käsityön leima. Kalkkimaali ei siis sovellu pilkunviilaajille, sillä pintaan jää rouheasti siveltimenjälkiä, kertoo Värisilmän markkinointijohtaja Maija Parantainen.

Ekologinen kalkkimaali on vaivatonta käyttää, sillä sitä voi maalata suoraan monenlaisille pinnoille.

Sillä voi maalata lasia, puuta, kiveä, kaakeleita, muovia, metallia, nahkaa ja tekstiilejä.

– Tiedän, että joku on jopa tuunannut vanhat nahkaiset lapikkaansa kalkkimaalilla, Parantainen nauraa.

Kalkkimaali ei vaadi esivalmisteluja, mutta varminta on kuitenkin ensin pyyhkäistä pois mahdollinen rasva ja lika maalattavalta pinnalta.

Jos kalkkimaalilla maalataan kohteita, jotka joutuvat kovalle kulutukselle, maalipinta suojataan lopuksi lakalla tai vahalla.

Irene Lehti sovittelee Nefriitti N494-värimallia lehden valokuvassa näkyvään seinäväritykseen. Jouni Lehden mukaan asiakkaat osaavat varsin nopeasti kysellä uusimpia trendivärejä. Kuva: Elina Helkelä

Kalkkimaalin levittämiseen sopivat niin synteettiset kuin luonnonharjaksiset siveltimet. Synteettisellä jäljestä tulee sileämpää ja luonnonharjaksella rouheampaa. Maalauksen jälkeen siveltimet ja telat voi pestä lämpimällä saippuavedellä.

Värirauma-liikkeen yrittäjät, Irene ja Jouni Lehti tietävät, että markkinoille tulevat maaliuutuudet saavat raumalaisetkin liikkeelle.

– Asiakkaat pyörivät paljon netissä ja he saavat sieltä nopeasti ideoita, Irene Lehti kertoo.

– Ihmiset tekevät nykyään itse melkein mitä vaan, ja aina joku innostuu kokeilemaan jotain. Lopputulosta jaetaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, mikä saa muutkin liikkeelle, Jouni Lehti toteaa.

Tikkurilan vuoden 2017 väriksi valitsema angora tiedetään Raumallakin hyvin. Monet ovat jo värittäneet kotiaan uutuussävyllä.

– Maalaaminen on nykyään niin vaivatonta. Melkein kaikki maalit ovat vesiohenteisia, ja jos esimerkiksi seinässä on jo entuudestaan maalia, siihen voi vetää uuden kerroksen ilman pohjamaalia, Irene opastaa.

Käsittelemättömille pinnoille ja muille kuin maalatuille pinnoille Lehdet suosittelevat ehdottomasti pohjamaalia.

Asuinhuoneiden lisäksi nyt väritetään myös saunatiloja kosteiden tilojen vahoilla ja öljyillä.