"Oman tallin näpertelijöiden" vuoden kohokohta on käsillä Pohjanmaan rekkatapahtumassa

Riviautolla Power Truck Show -rekkatapahtumaan suuntaa tuskin kukaan, tuumivat Timo (vas.) ja Tommi Salminen. Veljekset ja muut kuljetusalan yrittäjäperheen jäsenet lähtivät kohti Alahärmässä järjestettävää rekkatapahtumaa torstaina. Kuvat: Henriikka Korte

Kiukaisissa asuva Tero Salminen otti torstaina allensa auton ja suunnaksi Kauhavan. Päämääränä oli tänä viikonloppuna Alahärmässä järjestettävä Power Truck Show (PTS), johon Salminen osallistuu jo kymmenettä kertaa.

Kuljetusalan yrittäjä kertoo, että PTS-reissu on koko perheen yhteinen juttu. Matkaan lähtevät joka vuosi myös Jaana-vaimo ja pojat Timo, Teemu ja Tommi, joista jokainen on kasvanut autojen keskellä.

– Kyllä tapahtumassa jokin vetää puoleensa. Ehkä se on yksinkertaisesti kiinnostus näihin vehkeisiin. Koko ikäni olen autojen parissa häärännyt, Tero Salminen taustoittaa.

Tänä vuonna Salmisten oma Scania, sinivalkoinen puoliperävaunuyhdistelmä, on näytillä tapahtumassa toista kertaa. Se on yksi yli 300 ajoneuvosta, joihin yleisö pääsee tapahtumassa tutustumaan.

Salmiset muistelevat, että viikonlopun aikana tapahtumassa käy yli 37 000 kävijää. Ihailevia silmäpareja riittää lapsiperheistä ammattiautoilijoihin.

Kylmiltään rekkaa ei Alahärmään ajeta, vaan pojat ovat viettäneet sen kimpussa tiiviisti aikaa viikon varrella. Timo saapui 150 000 kilometriä mittariin vuodessa kerryttävällä autolla sunnuntaina Suomeen. Maanantaina hän ajoi auton Kokemäelle talliin.

– Sitten alkoi laittaminen, hän hymyilee.

Tapahtuma on hyvä syy ja motivaattori pitää auto priimakunnossa. Maalipinnan kiiltely ei ole sattumaa, vaan auto sai tiistaina huolellisen kolmen tunnin pesun ja vahauksen.

Takavuosina Salmiset ovat osallistuneet tapahtumaan eri autoilla. Neljästä autosta juuri tämä Scania valikoitui tällä kertaa kulkupeliksi siksi, että se on perheen autoista uusin.

”Tämä on vuoden aikana ainoa koko perheen yhteinen lomareissu. Kyllä se on ehdoton kohokohta.”
Jaana Salminen

Rekka hankittiin edelliskeväänä käytettynä Hollannista. Se oli alunperin väritykseltään punavalkoinen, mutta Salmiset halusivat vaihtaa värin sinivalkoiseksi, jotta se sopii yhteen muiden perheen omistamien ajoneuvojen kanssa.

Muutoksia on tehty ulkokuoren lisäksi myös sisustaan. Oman kädenjälkensä sisustukseen jätti paikallinen puuseppä. Iso apu muutostöissä oli Jaanan isä, eli poikien vaari.

– Onhan tämä normaaliin kaupan autoon verrattuna hyvinkin erilainen, sekä sisältä että päältä, Tero toteaa.

Jaana muistuttaa, että autoissa riittää aina fiksaamista.

– Ne ovat kuitenkin työvälineitä. Jos ei muuta, niin pieniä kolhuja tulee ainakin itikoista ja kivistä.

Yleisö saa äänestää PTS-tapahtumassa omaa suosikkiautoaan. Pokaalien perässä Salmiset eivät kulje.

– Me osallistumme rekkatapahtumaan omaksi huviksemme. Olemme niin sanottuja oman tallin näpertäjiä, isä-Salminen luonnehtii.

Rahan kanssa pelaajat ovat hänen mukaansa asia erikseen.

– Kyllä silloin painitaan hiukan eri sarjassa, kun on varaa lyödä 100 000 euroa ylimääräistä autoon.

Kaukaisimmat autot saapuvat Pohjanmaalle Italiasta, Sveitsistä ja Slovakiasta asti.

– Hollantilaiset ovat aina hienoja, mutta kyllä kotimaassakin osataan. Noiden 300 osallistuvan auton joukossa ei huonoa autoa olekaan, Tero kehaisee.

Salmisten kalenteriin on merkitty muitakin alan tapahtumia, esimerkiksi Loviisan Riverside Truck Meeting. Kiireisintä on juhannuksen jälkeen ja elokuussa.

Iso osa Power Truck Show’n hohtoa on se, että Salmiset osallistuvat sinne koko perheen voimin.

– Tämä on vuoden aikana ainoa koko perheen yhteinen lomareissu. Kyllä se on ehdoton kohokohta, Jaana sanoo.

”Hollantilaiset ovat aina hienoja, mutta kyllä kotimaassakin osataan. Noiden 300 osallistuvan auton joukossa ei huonoa autoa olekaan.”
Tero Salminen

Salmisen perhe eli Tero-isä, Jaana-äiti sekä pojat Tomi ja Timo lähtevät esittelemään taustalla näkyvää rekkaa Alahärmään. Kuvasta puuttuu kolmas poika Teemu. Kojelauta sai pääkallokuvioinnin, kun auto pantiin kuntoon. Viikon puolivälissä riitti vielä vaihdettavia polttimoita.