Opetusalan kalusteita Raumalta jo 30 vuotta

Ilkka Salminen (vas.), Marko Nieminen ja kesätyöntekijä Saku Nieminen asentavat tussi- ja projektoritauluja luokkahuoneeseen Winnova Rauman liiketalousyksikössä. Kuva: Elina Helkelä

Monikaan raumalainen ei tiedä, että Niittaajantiellä sijaitseva Suomen Opetuskaluste on merkittävä yritys Suomessa opetuskalusteiden ja erityisesti esitystilojen kalustamisessa.

Sitä se on ollut jo 30 vuotta.

Vuonna 1987 perustetun raumalaisen perheyrityksen tuoteperheeseen kuuluvat tussitaulut, liitutaulut, ilmoitustaulut, valkokankaat ja projektoritaulut. Suomen Opetuskaluste toimittaa myös muita opetustarvikkeita. Lisäksi sen palveluihin kuuluvat tuotteiden asennustyöt.

Viime viikolla tuotantojohtaja Ilkka Salminen, toimituksista vastaava Marko Nieminen sekä kesätyöntekijä Saku Nieminen asensivat tussi- ja heijastuspintatauluja täydellisen remontin läpikäyneeseen Rauman Winnova liiketalouden yksikköön.

Uudistuneeseen koulurakennukseen tullaan asentamaan Opetuskalusteen valmistamia kirjoitus- ja näyttötauluja kaikkiaan 23:een luokkahuoneeseen.

Suomen Opetuskalusteen liikevaihto oli viime vuonna 0,6 miljoonaa euroa. Henkilöstöä sillä on viisi.
Suurin osa yrityksen asiakkaista on suomalaisia, esimerkiksi kouluja, kuntien ja valtion julkisia rakennuksia ja sairaaloita. Viennin osuus liikevaihdosta on 11 prosenttia.

– Muutamia vuosia sitten toimitimme peruskorjattuun Meilahden 17-kerroksiseen sairaalaan yli 1 400 kappaletta tussitauluja. Merkittävät taulutilaukset saimme myös eduskuntatalon oheisrakennukseen sekä Joensuun uuteen oikeus- ja poliisitaloon, Salminen luettelee.

Hiljakkoin Niittaajantien toimipaikassa valmistettiin kankaisia ilmoitustauluja myös ison saneerauksen läpikäyneeseen Helsingin kaupunginteatteriin.

Opetuskalusteiden tilaajat, esimerkiksi rakennusliikkeet, ostavat Suomen Opetuskalusteelta usein myös asennuspalvelun.

– Pari kertaa olen käynyt asennushommissa Kittilässä ja Sodankylässä asti, 24 vuotta yrityksen palveluksessa työskennellyt Salminen kertoo.

– Viime kesänä asennettiin tauluja Iisalmessa, Nieminen huomauttaa.

Miehet muistelevat, että 2 000-luvun alussa Irakiin toimitettiin suuri määrä liitutauluja. Niitä ei kuitenkaan lähdetty Raumalta asti asentamaan paikoilleen.

Ilkka Salmisen mukaan Suomen Opetuskalusteen tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Suomessa riittää uudisrakennushankkeita sekä remontoitavia kohteita, esimerkiksi homekouluja. Koulujen remonttiprojekteissa oikeastaan tuplaantuu erilaisten opetustaulujen tarve, kun ensin koulun pihalle tuodaan väliaikaiset parakit ja niiden poistuttua asennetaan vielä uudet taulut valmiiseen kouluun.
 

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme raumalaisyritysten uusista kuulumisista ja merkkitapahtumista.