Parkkisakko voi napsahtaa vaikka keskellä yötä

Kaupungin pysäköinnintarkastajat valvovat sopimuksesta myös yksityisillä paikoitusalueilla.

Lensunkalliontien varressa sijaitsevassa kerrostalossa vieraillut Raumalaisen lukija ei ollut uskoa silmiään, kun hänen autonsa tuulilasiin oli ilmestynyt lyhyen kyläilyn aikana parkkisakkolappu.

Kerrostaloa vastapäätä sijaitsevalle, isolle ja alkuillasta täysin tyhjälle Lensun koulun paikoituskentälle autonsa parkkerannut mies ihmetteli, mitä järkeä on tuhlata pysäköinninvalvonnan resursseja tällaiseen pikkumaiseen valvontaan.

Ja vieläpä virka-ajan jälkeen.

– Ymmärrän tietysti, että on olemassa paikoitussääntöjä, mutta ketä se häiritsee, jos täysin autiolle isolle kentälle jättää hetkeksi autonsa? Tuntuu siltä, että talossa on ihan oma ”parkkipirkko”, joka vahtii koko ajan parkkialuetta ja hälyttää tarkastajan heti paikalle, jos joku onneton sinne autonsa ajaa, mies pohtii.

Rauman kaupungin pysäköinninvalvonta voi huolehtia myös yksityisten pihojen ja paikoitusalueiden pysäköinninvalvonnasta yhteistyössä kiinteistönomistajan kanssa.

– Kiinteistönomistaja antaa meille valvontavaltakirjan ja määrittelee itse alueella käytössä olevat pysäköintimerkit, toimistosihteeri ja pysäköinnintarkastaja Katri Holmala selvittää.

Aina voimassa olevat liikennemerkit eivät anna tarkastajille mahdollisuutta soveltaa tai katsoa pysäköintitilannetta läpi sormiensa, vaikka alueella olisikin hyvin tilaa ajoneuvoille.

– Me toimimme aina lain ja pykälien mukaan, Holmala lisää.

Piha- tai pysäköintialueen vapauttamisesta laajempaan paikoituskäyttöön voidaan Holmalan mukaan kuitenkin sopia tapauskohtaisesti kiinteistönomistajan kanssa.

– Esimerkiksi isompien juhlien aikana on joskus sovittu, että emme suorita silloin kiinteistön alueella valvontaa. Riittää, kun tästä poikkeuksesta ilmoitetaan meille ajoissa.

Raumalla ajoneuvojen pysäköinti on maksutonta, mutta suurimmassa osassa pysäköintipaikkoja sallittua pysäköintiaikaa on rajoitettu ja osoitettu pysäköintikiekon käyttövelvollisuus.

Toisin kuin yleisesti luullaan, voivat tarkastajat sakottaa pysäköintivirheestä myös virka-ajan ulkopuolella.

– Esimerkiksi Savilassa, jossa on käytössä neljän tunnin kiekkopysäköintiaikaraja, valvomme aluetta myös virka-ajan ulkopuolella. Näin voidaan toimia myös yksityisillä alueilla. Käytössämme on työaikaliukumat, joten voimme olla töissä vaikka aamukuudelta, illalla tai viikonloppuna, Holmala toteaa.

Katri Holmala muistuttaa, että myös poliisilla on oikeudet kirjoittaa tarvittaessa pysäköintivirhemaksuja.

– He voivat antaa pysäköintisakkoja vaikka keskellä yötä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut