Pelastusliivit ehdottomasti lapsille

Jouni Jaurian ei tarvitse patistaa lapsiaan, viisivuotiasta Elliä ja ja pian seitsemän vuotta täyttävää Oskaria pukemaan ylleen pelastusliivejä. - He tietävät, että veneessä kuuluu aina pitää pelastusliivejä päällä. Isovanhempiensa mökillä paljon vierailevat lapset osaavat pukea liivit ylleen ilman aikuisen apua. Kuva: Elina Helkelä

Suomalaista veneilyä koskeva säätely on tällä hetkellä hajallaan useissa eri laeissa, asetuksissa ja määräyksissä.
Jatkossa säätelyä haluttaisiin koota yhden veneilylain alle, mutta koko asia on vielä niin uusi, ettei uutta lakiesitystäkään vielä ole valmiina.

Julkisuudessa on kuitenkin käyty jo keskustelua lakiuudistuksesta, ja päällimmäisenä aiheena on ollut pelastusliivipakko lapsille.

Veneilylain pohjaksi tehdyssä viranomaismuistiossa pohditaan, tulisiko lapsilla olla pelastusliivien käyttöpakko avoveneessä tai huviveneen kannella.

Asiasta ensimmäisenä uutisoinut Savon Sanomat kertoi, että Ruotsissa on vireillä eduskunta-aloite, jonka mukaan alle 15-vuotiaiden lasten tulisi käyttää kelluntapukinetta huviveneessä. Norjassa kelluntapukineiden käyttö on kaikille pakollista alle 8-metrisissä veneissä.

Suomessa pitää jokaiselle veneessä olijalle löytyä kelluntapukine – mutta sitä ei ole pakko käyttää. Nyt tätä määräystä haluttaisiin muuttaa.

Uutta veneilylakia valmistellaan lausuntokierrokselle ensi kesäksi, ja eduskunnalle esitys voitaneen antaa syksyllä 2018.

Kierros raumalaisissa pienvenesatamissa osoitti, että lähes poikkeuksetta kaikki veneilijät ovat lasten pelastusliivipakon kannalla.

Vanhempiensa mökiltä Rokin pienvenesatamaan rantautunut Jouni Jauria kertoo opettaneensa lapsilleen Ellille ja Oskarille, että pelastusliivejä on ihan pakko käyttää veneessä.

– Käymme usein mökillä, ja tästä on sinne noin 10 minuutin venematka. Lapset osaavat pyytämättäkin jo pukea pelastusliivit ylleen, Jauria kehuu.

Hänellä on itsellään tällä hetkellä kelluntatakki, mutta lämpiminä kesäpäivinä sen käyttö on aika tukalaa. Niinpä paukkuliivien osto onkin tullut ajankohtaiseksi.

Aiemmin ison kajuutallisen veneen omistanut Juha Patola pitää oikeana esitystä, joka määräisi lapsille pelastusliivit pakollisiksi, etenkin pienveneissä.

Nykyisin avoveneellä Rauman saaristossa retkeilevä Patola vaatii, että kaikilla hänen veneeseensä nousevilla lapsilla on liivit päällä.

– Viimeksi viikko sitten paatissa oli 1-vuotias, jolla oli liivit. Hän oli aika hauskan näköinen, kun pää vähän vilkkui sieltä liivin pääaukosta, Patola muistelee.

Naapurinsa Indi-koiraa taluttamassa ollut Hanna Leskinen purjehtii miehensä kanssa yleensä 5–7 viikkoa yhtäjaksoisesti Ahvenanmaan saaristossa ja Ruotsin rannikolla. Hän ei voisi ajatellakaan, että veneessä joskus mukana olevilla lapsilla ei olisi pelastusliivejä yllään.

Kelluntavarusteissa neljä ryhmää
Kelluntapukine 50N: Käyttäjällä pitää olla hyvä uimataito. Eivät tarjoa riittävää kelluttavuutta kovassa aallokossa eivätkä ne kykene kääntämään tai kannattelemaan uupunutta henkilöä turvallisessa kellunta-asennossa.
Pelastusliivit 100N: Hyvät suojaisilla vesillä. Liivit kääntävät henkilön itsestään oikein päin 10 sekunnissa ja ne kannattelevat turvallisessa kellunta-asennossa. Eivät sovellu koviin olosuhteisiin.
Pelastusliivit 150N: Suunniteltu avomerikäyttöön. Tähän ryhmään kuuluvat myös paukkuliivit. Nämä liivit kykenevät kääntämään ja kelluttamaan vedessä uupuneen henkilön turvallisessa kellunta-asennossa ilman, että hänen tarvitsee tehdä uimaliikkeitä.
Pelastusliivit 275N: Tarkoitettu avomerikäyttöön ja koviin olosuhteisiin. Soveltuvat käytettäväksi pelastuspukujen, kelluntapukujen ja sadevaatteiden kanssa.
Lähde: Trafi