Pitäisikö Raumalla näkyä enemmän pitsiä?

Marva Median valokuvaaja Pekka Lehmuskallio sommitteli kuvankäsittelyohjelmalla pitsikoristeita Rauman katukuvaan. Tässä Eteläkadun kiertoliittymää koristaa pitsikaulus. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Raumalainen pitsitaiteilija Tarmo Thorström julkaisi vuonna 2014 Facebook-sivullaan photoshopatun kuvan vesitornista, jonka ympäri kiertää kaistale raumanpitsiä.

Tarmo kysyi silloin, mitä mieltä raumalaiset olisivat, jos pitsi koristaisi vesitornia. Suurin osa oli ehdottomasti sitä mieltä, että pitsiä pitäisi näkyä paitsi vesitornissa, myös muualla Rauman keskustassa.

Kiitos Tarmon, Raatihuone sekä Kauppatorin kivitolppa ovat jo saaneet omat pitsikoristeensa.

Pitsireunus osoittaisi Porintullissa selvästi, mistä Vanha Rauma alkaa.

Nyt heinäkuun alussa Tarmon samainen Facebook-päivitys lähti sosiaalisessa mediassa uudelleen jakoon.
Tarmon vesitornin pitsi-ideaa on jaettu yli 1 000 kertaa, joten suuri joukko raumalaisia on Tarmon suunnitelman takana.

Tarmo Thorström on selvitellyt vesitornin pitsikuvioinnin teknisiä toteutuksia ja kustannuksia. Hänen mukaansa paras toteutustapa lienee valoprojisointi eli sama tekniikka, jota hän on käyttänyt myös Raatihuoneen oviaukon koristelussa.

– Harmi vain, ettei kaupunki ole tarttunut tähän ideaan. Ehkäpä kommenteissa ehdotettu kansalaiskeräys voisi olla yksi tapa rahoittaa tällainen teos, Tarmo pohtii Facebookissa.

Nortamonkadun varrella sijaitsevan kerrostalon seinään olisi hienoa saada vaikka tällainen koriste.
Savilanpuistossa voisi kulkea pitsikatu.

Satunnainen kyselykierros kaupungilla osoitti, että raumalaiset ovat todellakin pitsin paremman katunäkyvyyden kannalla.

Tässä muutamia kommentteja:

– Ehdottomasti pitsiä pitäisi olla enemmän esillä julkisilla paikoilla, ainakin tilapäisesti. Viime kesänä oli hauskaa, kun Valtakadun jalkakäytävien laattoihin maalattiin pitsikuvioita. Osa kuvioista näkyykin vielä. Myös toritolppa pitsireunuksineen on hauska yksityiskohta.

– Pitsimekkoja pitäisi olla enemmän Rauman katukuvassa.

– Vanhan Rauman alueen ikkunoissa saisi olla pitsiä.

– En kaipaa keskustaan pitsejä muuten kuin Pitsiviikon ajaksi, mutta telakka ja paperiteollisuus voisivat olla näyttävämmin esillä Raumalla. Telkkarissakin voisi enemmän mainostaa meidän elinkeinoelämäämme ja Pitsiviikkoa.

– Pitsiä saisi olla enemmän kuin nyt. Vaikka pysyvinä kuvioina. Olen itsekin joskus ollut innokas virkkaamaan pitsiä.

Sari ja Milla Sosala tykkäisivät, jos Rauman keskustassa näkyisi enemmän pitsikoristeita. Kuva: Henna Korte

Tyttärensä Millan kanssa kaupungilla piipahtanut Sari Sosala kannattaa ehdottomasti pitsin tuomista osaksi Rauman katukuvaa.

– Pitsiteokset ovat kivoja. Se Raatihuoneen valotaideteos ja Valtakadun jalkakäytävän laattakuviot ovat hienoja. Rauma tunnetaan pitseistään, joten sitä puolta voisi rohkeasti korostaa. Pitsiä arvostetaan maailmalla, Sari pohtii.

Hänen mukaansa vesitornin koristaminen pitsikuviolla olisi "aivan upea" juttu.

– Vesitornista tulisi varmasti tyylikäs, sillä pitsi on hillittyä ja hienostunutta, ei mitenkään räikeää.

Tehtaankadun kerrostalon seinä saisi aivan uutta ilmettä pitsikuviosta.