Pitäisikö Syväraumanlahden venelaiturit suojata lukollisilla porteilla?

Raumalaispariskunta Kim ja Markku Haavisto veneilevät etenkin loma-aikaan ahkerasti. Perjantaina aamupäivällä he lastasivat veneensä reissukamppeilla ja suuntasivat kohti Naantalia. Viimeisen lomaviikon aikana vene saattaa kiinnittyä laituriin myös Nauvossa. Kuvat: Jussi Hietikko

Tuskin laiturin mantereesta erottava portti kaikkia varkaita estäisi, mutta ainakin se hidastaisi menoa, tuumivat Haavistot.

– Kun veneille pitäisi kulkea lukollisen portin kautta, näkisi heti, millä asialla on kukin on liikkeellä, raumalaispariskunta miettii.

Kim ja Markku pitävät erikoisena sitä, että monen muun kaupungin venelaitureilta löytyvät jo portit, mutta Raumalla moiseen ei ole ryhdytty.

– Mikä siinä on, ettei Raumalle saada portteja? Eivät nämä venepaikatkaan ihan halpoja ole, Markku kummastelee.

Haavistojen vene on ollut jo useamman vuoden Syväraumanlahden laiturissa. Heidän kulkupelinsä on ainakin toistaiseksi säästynyt ilkivallalta.

– Mahtavatko varkaat olla enemmän kiinnostuneita perämoottoreista? Vaikka kyllä varkaat taitavat kopissakin käydä.

Tänä kesänä veneilijöiden korviin ei ole kantautunut tietoa murroista tai ilkivallasta myöskään laiturinaapurien paateissa.

– Venekerhon sivuilla varoitellaan välillä epäilyttävistä kulkijoista laiturien liepeillä. Lisäksi lehdestä saa aina välillä lukea näitä uutisia, he sanovat.

Etenkin loma-aikaan aktiivisesti veneilevä pari muistuttaa, että varkaat jättävät usein taaksensa paljon harmia.

– Sen lisäksi, että saatetaan viedä vaikka perämoottori, rikotaan paikkoja. Jos vaikka revitään moottori irti, katkaistaan samalla kaapelit, Markku kuvailee.

Haavistot miettivät, olisiko valvontakameroista apua ilkivallan lietsonnassa.

– Toisaalta näin suuren alueen tallentaminen kameroilla olisi varmasti hankalaa, eikä kuvanlaatu ole yleensä kovin tarkka. Iso huppari, lippis ja lasit peittävät jo aika hyvin henkilöllisyyden, Markku punnitsee.

– Ja mahtaisivatko kamerat säilyä ehjinä? Kim lisää.

Raumalla veneilijät ovat itse järjestäneet valvontarinkejä ainakin koulurannassa ja Petäjäksessä. Haavistot eivät sulkisi pois päivystysvuorojen jakamistakaan.

– Kyllä minä ainakin yhden yön kesässä voisin laitureilla päivystää, Kim tuumii.

Toisaalta he miettivät, mahtaisiko systeemi toimia pidemmän päälle.

– Mielellään käy niin, että sitten vuoroja ei kuitenkaan hoideta, Markku sanoo.

Kaupunki on ottanut Syväraumanlahden venelaitureiden porttiasian selvitykseen tällä viikolla.

Käyttöpäällikkö Markus Savolainen kertoo, että asian tiimoilta on saatu lukuisia yhteydenottoja. Hän vakuuttaa, että jokainen palaute on luettu ajatuksella.

– Pitää kuitenkin muistaa, että minä en voi yksin määrätä laitureille portteja. Seuraavaksi asia etenee teknisen valiokunnan käsittelyyn, hän sanoo.

Savolainen muistuttaa, että venesatamat ovat aina yksilöitä.

– Itsekin monissa satamissa käyneenä tiedän, että monesti venesatamassa on yksi portti, josta veneilijät menevät sisään. Laituri on tässä tapauksessa usein koko lahden kattava kokonaisuus, jolloin matkaa omalle venepaikalle voi olla jonkin verran, hän selostaa.

– Syväraumanlahden venelaiturit on rakennettu eri tavalla, sillä jokainen laituri on pääsääntöisesti yksinään rannassa kiinni. Silloin jokaisessa laiturissa pitäisi olla oma porttinsa.

Porttien asentaminen jakaa Savolaisen tietojen mukaan veneilijöiden mielipiteet.

– Olen saanut sähköposteja, joissa vaaditaan portteja. Samaan aikaan on tullut viestejä, joissa vaaditaan olemaan laittamatta portteja, koska ne pilaavat maiseman. Osalle veneilijöistä koko porttiasia taas on yksi hailee.

Hän muistuttaa, että vaikka laitureilla käy lenkkeilijöitä, kalastajia ja illanviettäjiä, pääkäyttäjäryhmä ovat veneilijät.

"Olen saanut sähköposteja, joissa vaaditaan portteja. Samaan aikaan on tullut viestejä, joissa vaaditaan olemaan laittamatta portteja, koska ne pilaavat maiseman eivätkä sovi Raumalle."
Markus Savolainen

Osa veneilijöistä on kiinnittänyt paattinsa järeällä lukolla laituriin.