Puhdasta pyykkiä jo 70 vuotta

Entisessä yrityksessään piipahtaneen Tero Huhtasen puhelimeen ilmestyivät iloiset kasvot, jotka kuuluvat pojanpoika Oliverille. Kuva: Elina helkelä

Rauman Pesulan vanhoja perinteitä jatkava Länsi-Suomen Pesula Oy juhlii parhaillaan 70-vuotista toimintaansa. Länsi-Suomen Pesula -nimi otettiin käyttöön vuonna 2005, kun yhtiössä tehtiin sukupolvenvaihdos.

– Poikani Perttu otti tuolloin hoitaakseen toimitusjohtajan tehtävät, selvittää eläkkeelle siirtynyt Tero Huhtanen.

Pesulayritys on ollut nykyisessä paikassaan Pomppusissa Latomäentien varrella jo vuodesta 2008 lähtien. Sitä ennen se toimi pitkään Vanhassa Raumassa Pohjankadulla.

– Sinne pesula muutti vuonna 1954 Isoraastuvankadulta, Huhtanen selvittää.

Isoraastuvankadulla toimintansa aloittaneessa pesulassa pestiin pitkään lähinnä yksityisasiakkaiden pyykkejä. Myös hotellit sekä Rauman satamassa vierailevat laivat käyttivät pesulan palveluja.

– Hotellit ja laivat ovat edelleenkin asiakkainamme, mutta yksityishenkilöiden pyykki on vähentynyt 6–7 prosenttiin. Nykyään pesemme suurimmaksi osaksi laitospyykkiä, jota tulee esimerkiksi Rauman sairaalasta ja terveyskeskuksesta.

Ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tulleet jäädäkseen myös pesulatoimintaan; Länsi-Suomen Pesulassa käytetäänkin joutsenmerkittyjä pesuaineita, ja tekstiilien käsittelyprosessit kuluttavat entistä vähemmän energiaa ja vettä.

Pesulan toimintaa määräävät hygieenisen puhtauden standardit, jotka saavutetaan oikeilla tekstiilien käsittelylämpötiloilla ja kemikaaleilla.

Yritys on pysynyt koko ajan alan kehityksessä mukana.

Yrityksellä on nyt esimerkiksi valmiudet aloittaa tekstiilien RFID-merkkaus.

Se tarkoittaa sitä, että tekstiiliin kiinnitetään tunnistin, joka toimii radiotaajuudella. Näin tuotteen liikkumista pystytään seuraamaan sähköisesti.

– RFID luo koko ajan lisämahdollisuuksia toiminnan kehittämiselle. Teemme lisäksi kehitysyhteistyötä pesuaine- ja pesukonevalmistajien kanssa, Tero Huhtanen kertoo.