Raparperitaivas ja mansikkamaa – ota talteen kesäkeittiön ohjeet paistokseen, mehuun ja kiisseliin

Raparperi-mansikkapaistoksen kanssa sopii nauttia vaikka vaniljajäätelöä tai -kastiketta. Mansikat kannattaa jättää kohtalaisen pieniksi palasiksi ja raparperit taas pilkkoa pieniksi, jotta kypsyminen käy tasaisesti. Kuvat: Annariina Rannikko

Alkukesä ja raparperi kuuluvat yhteen, melkeinpä yhtä lähtemättömästi kuin kesä ja kärpäset tai hyttysen ininä korvan juuressa. Kirpeä herkkuvarsi taipuu moneen makeaan leivontaan ja jälkiruokaan, ja maistuupa se ihan vaan suoraan purtunakin.

Allekirjoittanut tapasi lapsena dippailla naposteltavia raparperinvarsiaan hienosokerissa ennen puraisua. Tosin ehkä kermavaahto olisi ollut parempi vaihtoehto, raparperia kun tulisi aina oksaalihaponsa vuoksi nauttia d-vitamiinipitoisen lisukkeen kera.

Raparperin lehtiä ei myrkyllisyytensä vuoksi tule nauttia, mutta niistä on kuuleman mukaan hyötyä kasvi- ja kukkamaan maan mehevöittäjänä, ja käyttävätpä kuulemma jotkut raparperin lehtiä saunapefletteinäkin.

Pihojen laattabetonitöissä raparperinlehtiä on käytetty kuviota luomaan. Ja vaikka näpräily ei kiinnostaisikaan, varsista on herkkusuille iloa.

Tänään Sapuskassa keitellään ihan tavallinen mutta herkullinen raparperikiisseli Marttojen perinteikkäällä ohjeella. Kiisselin ryystimeksi uutetaan yön yli kauniin vaaleanpunaista raparperimehua, helppoa keittämätöntä mehua.

Kesäisen herkkuhetken kruunaa raparperi-mansikkapaistos, jonka crumblessa eli kuorrutteessa ei määrällä säästellä.

Raparperi–mansikkapaistos

  • 3/ isoa raparperinvartta
  • 300 g/ tuoreita mansikoita
  • 75 g/ voita
  • 2,5 dl/ kaurahiutaleita
  • 0,75 dl/ vehnäjauhoa
  • 1 dl/ ruokosokeria
  • 0,5 tl/ kanelia
  • 0,5 tl/ kardemummaa
  • voiteluun: voita tai margariinia

Ohje:

  1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja pilko raparperinvarret. Poista mansikoista karat ja puolita suurimmat marjat. Pieniä ei tarvitse pilkkoa.
  2. Voitele uunivuoka. Nakkele raparperinpalat sekä mansikat sekaisin vuokaan. Ripottele kardemummaa sekä kanelia päälle.
  3. Sulata voi. Sekoita astiassa yhteen kaurahiutaleet, vehnäjauho sekä ruokosokeri. Kaada voisula joukkoon ja sekoita kuorrute murumaiseksi.
  4. Tasoita kuorrute raparperien ja mansikoiden päälle. Paista uunissa 30 minuuttia. Tarjoile lämpimänä.
Marttojen ohjeella valmistettu raparperikiisseli on oikein makea mutta samalla hiukan vielä kirpsakka herkku. Vaaleanpunainen uutettu raparperimehu on kesän kaunein juoma.


Keittämätön raparperimehu

  • 5/ isoa raparperinvartta (eli n. litra)
  • 400 g/ hienosokeria
  • 1/ sitruuna kuorineen
  • n. 5 l/ kiehautettua vettä

Ohje:

  1. Huuhtele raparperit hyvin ja pilko ne, kuoret voi jättää varsien päälle. Laita raparperinpalat kannelliseen astiaan tai pariin.
  2. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori valkoista osaa varoen. Purista sitruunasta mehu. Jaa kuoret sekä mehu raparperiastioihin. Mittaa sokeri mukaan
  3. Kiehauta vesi ja kaada päälle. Anna mehun uuttua kunnes vesi on täysin jäähtynyt. Siivilöi ja pullota. Nauti jääkylmänä.

Raparperikiisseli

  • 6/ raparperinvartta
  • 8 dl/ vettä
  • 2 dl/ hienosokeria
  • 4 rkl/ perunajauhoa

Ohje:

  1. Kuori raparperit ja pilko ne pieniksi palasiksi. Kiehauta vesi sekä sokeri ja lisää raparperinpalat. Anna keittyä kunnes raparperit ovat kypsiä.
  2. Sekoita perunajauhot pieneen määrään kylmää vettä ja kaada kattilaan ohuena nauhana, jatkuvasti kiisseliä sekoittaen. Anna pulpahtaa ja ota kattila pois liedeltä.
  3. Ripottele pinnalle hiukan sokeria ja anna jäähtyä. Tarjoile vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kera.