Rauma maailmankartalle – The Guardian keräsi yhteen 575-vuotiaan kaupungin parhaat palat

The Guardianin lukijat tietävät monta faktaa Raumasta. Kuva: Maija Männistö

Brittilehti The Guardian nosti tuoreessa artikkelissaan esille 575 vuotta täyttäneen merenrantakaupunkimme parhaat puolet.

Vanha Rauma tiedetään kauniiksi ja koostuvan 600 puutalosta. Niin ikään maininnan on saanut Sammallahdenmäki, jossa sijaitsevat pronssikautiset röykkiöhaudat. The Guardian kehaisee, että Unescolla on ollut syytä kääntää katseensa Raumalle siis useampaan otteeseen.

Lehti alleviivaa, että vaikka Rauma onkin kaupunkina kooltaan pienehkö, on se alueen suurten yritysten johdosta todella kansainvälinen.

Mistä Raumalla sitten puhutaan? No telakasta!

Raumalla on yksi Suomen suurimmista vapaa-ajan satamista. Ja onhan Rauma ollut jo keskiajalla erittäin tärkeä satamakaupunki!

Onpa brittilukijoille artikkelin myötä paljastettu sekin, että toisinaan tuulen mukana paperiehtaalta rantautuu omintakeinen haju aina keskustaan saakka.

– Sanomme, että raha haisee, artikkeliin haastateltu matkabloggaaja Saana Jaakkola kertoo. Hänen mukaansa raumalaiset ovat todella ylpeitä juuristaan.

Legenda Vanhan Rauman koirapatsaista on niin ikään jaettu.

– Kun aviomiehet olivat merellä, vaimoilla saattoi olla muuta seuraa. Jos koira katseli tielle, oli turvallista tulla sisälle. Jos koira katseli sisälle, se tarkoitti, että aviomies on kotona, älä tule sisälle, kertoo Jaakkola.

Mitenköhän taipuu Rauman giäl brittiläisittäin? Ehkä siitä saadaan selvää ensi kesänä RMJ-festareille saapuvilta turisteilta! David Guettan tahtiin bailataan juttuun upotetussa festarivideossa.

Tarmo Thorströmin suunnittelema, pitsiä tapaileva, valoteos on pantu merkille sekin. Kerrotaan artikkelissa myös Juho Ruoholan kehittämästä City of Rauma -pelistä, jossa rakennellaan kaupunkia Sim City -pelisarjalle ominaiseen tyyliin.

The Guardian tietää, että koko kaupungin synttärikemut juhlitaan keskiviikkona 19.4. Onnea 575-vuotias Rauma!

Juttua korjattu klo 15.42. Korjattu Juho Ruoholan nimi oikein.