Reijo Taipaleen silmäteränä ollut Cadillac sai uuden kodin Raumalta

Pituutta Jukka Suomisen hankkimalla Cadillacilla on viitisen metriä. Se ei siis ole mikään varsinainen "kauppakassi". Kuvat: Elina Helkelä

Raumalaisissa Cactus- ja G.R.E.A.T-bändeissä rumpua lyövä Jukka ”Sukis” Suominen on onnellinen mies. Hän on upean, vuoden 2006 Cadillac SRX:n järjestyksessään toinen omistaja. Ensimmäinen oli iskelmätähti Reijo Taipale.

– Tunne oli sanoinkuvaamaton. Laitoin autossa lemppari-CD:n soimaan ja suuntasin Turun moottoritielle. Meinas tulla ihan poru, kun lähdin ajamaan kotiin Raumalle. Niin mahtavalta auto tuntui, ja kaiken kruunasi stereoiden huippuhieno äänentoisto, Jukka muistelee.

Hän on maaliskuisesta hankinnastaan silminnähden ylpeä.

Jukka oli jo pidemmän aikaa etsinyt isohkoa SUV(suburban van)-autoa, jonka takaboksissa rumpusetti kulkisi kätevästi seuraavalle keikkapaikalle.

Nettiä selaillessaan hän törmäsi Cadillac SRX:ään, joka on valittu Pohjois-Amerikan Vuoden 2005 autoksi SUV-sarjassa. Hän laittoi nettiin hakuvahdin päälle kyseisestä autotyypistä.

– Eräänä päivänä helsinkiläisestä autoliikkeestä sitten soitettiin minulle ja ilmoitettiin, että nyt olisi todellinen helmi tarjolla.

Auton Suomeen tilannut Reijo Taipale oli halunnut vaihtaa ison matka-auton pienempään ja ketterämpään. Talvisin Kaliforniassa asuva iskelmätähti ei keikkaile enää niin tiiviisti kuin ennen, joten hän oli halunnut pienemmän ja kulutukseltaan taloudellisemman käyttöauton Suomen-kotiinsa.

Reijo Taipale oli pitänyt Cadillacistaan todella hyvää huolta. Sitä oli säilytetty aina lämpimässä tallissa, ja sen säännölliset merkkihuollot oli tehnyt lähes aina sama autonasentaja.

– Autoa huoltanut asentaja tuli oikein kättelemään ja onnittelemaan minua, kun menin tekemään kauppoja. Hän sanoi, että ”sinä sait nyt todella hyvän auton”, Jukka muistelee.

Reijo Taipaleen ex-autossa on "kirsikkana kakun päällä" mahtava äänentoistolaitteisto.

Iskelmätähden entinen auto pitää sisällään monia luksusyksityiskohtia. Penkeissä on vaalea nahkaverhoilu, kaikki säädöt toimivat sähköisesti, ikkunat on tummennettua lasia, sisätiloissa on useita säilytyslokeroita, ja kaiken kruununa on huippulaadukas Bose-stereojärjestelmä.

– Soitin oli kuulemma tuonut autolle lisähintaa 6 000 euroa, mutta Reijo oli sen halunnut asennettavaksi, sillä hyvä äänentoisto on muusikolle tosi tärkeä juttu, Jukka kertoo.

Jukka kertoo arvostavansa autossa erityisesti turvallisuutta, sisätilojen väljyyttä, tavaratilan suurta kokoa ja muunneltavuutta sekä hiljaisuutta.

– Paitsi silloin, kun stereoissa pauhaa Led Zeppelin, hän nauraa.

Cadillacin lisäksi Jukan kotipihalla seisoo ”ysitonninen” Saab, jonka hän aikoo myydä ja ostaa tilalle pikkuauton kaupunkikäyttöön.

Jukan Cadillac ei ole varsinaisesti mikään kaupunkiauto: viisi metriä pitkä ja lähes kaksi metriä leveä maasturi ei kovinkaan sutjakkaasti käänny Vanhan Rauman kapeilla kaduilla ja ahtaissa risteyksissä.

Vaikka Jukka Suominen ja Reijo Taipale ovatkin tahoillaan liikkuneet paljon muusikkopiireissä, eivät he ole kuitenkaan kohdanneet kuin kerran.

Tämä oli joskus 1970-luvun loppupuolella, jolloin Jukka soitti rumpuja Reijon taustabändissä Auran työväentalolla.

– Edesmennyt isäni sitä vastoin tunsi Reijon hyvin. Hän oli huoltomiehenä talossa, jossa Reijo asui.

Jukka aikoo jossain vaiheessa ottaa yhteyttä Reijoon ja kertoa, että iskelmätähden silmäterä on nyt toisen muusikon hoivissa.

– Aion kiittää häntä hienosti pidetystä autosta ja sanoa, että jatkossakin Cadillacista pidetään hyvää huolta.

Luovutustodistus, josta ilmenee auton entinen omistaja.

Eläkkeelle piakkoin siirtyvä Jukka Suominen kertoo, että monikaan hänen kavereistaan ei edes tiedä hänen autohankinnastaan.

Ne, jotka tietävät, ihmettelevät, miksi mies halusi hankkia auton, joka syö 98-oktaanista bensaa melkoisella vauhdilla.

Auton teknisten tietojen mukaan 3,6-litrainen V6-bensakone kuluttaa pienimmillään noin 15 litraa sadalla kilometrillä, kun kilometrejä niellään sekä kaupungissa että maantiellä.

– Ei tässä kuitenkaan kauaa enää heiluta. Jokaisen pitäisi omistaa kerran elämässään tällainen auto. Minä en ole koskaan ollut mitenkään erityisen kiinnostunut autoista, mutta tässä on jotakin fantastista.