Runokirjan julkaissut Eila Jaakkola pukee ajatuksensa sanoiksi vaikka kesken pullansotkemisen

Elämänilo ja leikillisyys kuultavat Eila Jaakkolan runoista, joita on koottu kirjaksi. Vaikka vain tavallista kauneutta -teos löytyy esimerkiksi matkailuinfosta. Eila Jaakkola, o.s. Kalliokari on lähtöisin Eurajoen Vuojoelta ja suku on Kuivalahdelta. Eila ja Teuvo Jaakkola ovat asuneet 40 vuotta Ketunpesän alueella. Kuva: Riina Kaski

Kirjoittamisesta lapsesta asti pitänyt eurajokelainen Eila Jaakkola on julkaissut toukokuussa runokokoelman, Vaikka vain tavallista kauneutta. Seuraavaksi 86 vuotta täyttävä, monessa mukana ollut rouva kirjoittaa elämänmakuisesti, koska ammentaa aiheensakin tavallisesta elämästä.

– Varsinkin luonto on aina ollut minulle tärkeä. Eurajoella on annettu hyvät eväät pöytälaatikkokirjoittajille.

Jaakkola toimitti pitkän ajan kuluessa kirjoitetut runot sekalaisessa järjestyksessä syyskuussa Taina Teerialholle, joka urakoi ne viiteen lukuun ja kirjan muotoon.

Jaakkolan mielestä kirjoittaminen on mukava harrastus, mutta väkisin eivät runot eivätkä mitkään tekstituotokset tule. Mutta kun ideoita pulpahtelee, pitää tarttua välittömästi kynään.

– Olen pullansotkemisen välissä kirjoittanut runon, ja yöllä on syntynyt runoja, jotka käsittelevät päivää.

Aviomies Teuvo toimii vaimonsa kriitikkona ja on oikaissut, että esimerkiksi äes ei voi olla terävä. Niinpä siitä tuli kiiltävä.

– Kotona on aina kannustettu niin kirjoittamiseen kuin muihinkin harrastuksiini.

Loppuun myyty painos Jaakkolan mietelmiä ja aforismeja ilmestyi vuonna 2011.

– Aineistoa seuraavaakin julkaisua varten olisi jo, mutta saa nähdä, kuinka käy.

Jaakkola oli mukana ensimmäisen Kotiseutumme Eurajoki -kirjan toimituskunnassa. Yhdistystenkin historiikeissa hänellä on ollut sormensa pelissä, kuten paikallisten maatalousnaisten ja naiskuoron.

Sujuva kirjoitustaito on periytynyt, koska poika Lassi Jaakkola oli yli 20 vuotta, eläkkeelle siirtymiseensä saakka vuonna 2013, sanomalehti Keskipohjanmaan päätoimittaja.

Jaakkola on ollut aikanaan Eurajoella kolmessa eri lautakunnassa sekä tehnyt merkonomina yli 20 vuoden työuran Säästöpankissa. Hän on naiskuoron perustajajäsen, joka oli toiminnassa mukana viime vuoteen.

Keulan kolmessa erinimisessä toimikunnassa vuosia kertyi yli 20, ja valokuvausta hän on harrastanut pitkään. Lappi on tullut matkailureissuilta tutuksi, kun taas kirjansidonta koukutti vuonna 1994.

– En käytä kiire-sanaa, vaan totean, että aika kuluu pian. On ollut mahdollisuuksia olla monessa mukana, ja se on pitänyt mielen virkeänä.

Mottona Jaakkolalla on, että hän elää niin kuin elää ja antaa muiden elää tavoillaan.

”Varsinkin luonto on aina ollut minulle tärkeä. Eurajoella on annettu hyvät eväät pöytälaatikkokirjoittajille.”
Eila Jaakkola