s/y Pata Negralla yli Atlantin

Kimmo Roslöf kuuluu porilais-raumalais-turkulaiseen miehistöön.

Mikäli kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu, rommipullon korkki napsahtaa auki Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi Karibian St Luciassa Rodney Bayn satamassa.

Rommipullon avaa s/y Pata Negran porilais-turkulais-raumalaismiehistö, joka juhlii paitsi 100-vuotiasta Suomea myös taakse jääneitä noin 3 000 merimailia.

Kilpailumielessä purjehdittava Atlantin ylitysralli, ARC, starttaa 19. marraskuuta Gran Kanarialta Las Palmasista, ja perillä St Luciassa veneiden pitäisi olla 6.–15. joulukuuta.

Kilpailuun osallistuu noin 270 venettä, jotka lähetetään matkaan kolmessa eri sarjassa.

Kokeneista länsisuomalaisista purjehtijoista kasattu miehistö ylittää Atlantin englantilaisomistuksessa olevalla 46-jalkaisella avomerikilpapurjeveneellä, jonka espanjankielinen nimi, Pata Negra, viittaa miehistön vitsailun mukaan myös porilaiseen jääkiekkojoukkueeseen.

Pääosa miehistöstä nousi Las Palmasin koneeseen jo viime lauantaina. Paikalla pitää olla hyvissä ajoin, sillä miehistön pitää valmistella vene lähtökuntoon.

Raumalainen Kimmo Roslöf, joka on yksi kahdeksasta miehistön jäsenestä, ehtii kohteeseen vasta ensi lauantaina, vuorokautta ennen kilpailun starttia.

Kimmo sai kutsun purjehdusporukkaan ”aika sattumalta”.

– Olin syksyllä asiakaspurjehduksella Hjalliksen Belmontilla ja laitoin tapahtuneesta maininnan omille Facebook-sivuilleni. Entinen työkaverini Porista oli nähnyt postaukseni ja kertoi, että Juuso (Juha Mäkitalo) on lähdössä Atlantille. Kommentoin sitä jotenkin, ja jo seuraava viesti tulikin Porista. Siinä tiedusteltiin, lähtisinkö mukaan, Kimmo kertaa.

Hänen ei tarvinnut kauan miettiä päätöstään. Kun kotiväki ja työnantajakin vielä suhtautuivat reissuun myönteisesti, asia oli selvä: Kimmo liittyisi Pata Negran miehistöön.

Kimmo Roslöf on purjehtinut nuoruudestaan saakka. Hänellä on ollut oma purjevene jo 13 vuotta. Sillä koko perhe purjehtii aina kuukauden verran kesäisin.Atlantilla purjehtimisestakin Kimmolla on kokemusta.

– Ylitse en ole vielä purjehtinut, mutta kolmannes on tullut seilattua. Vuonna 2012 purjehdimme vuokraveneellä Kanarialta Välimerelle, hän kertoo.

Porilaiset Juha Mäkitalo ja Jarno Fonsén ovat Kimmon tavoin kokeneita avomeripurjehtijoita. Heistä Fonsén toimii Pata Negran kipparina.

– Olimme kaveriporukassa haaveilleet ARC-kisaan osallistumisesta jo muutamia vuosia. Eräänä päivänä sitten päätimme, että vitkuttelu loppuu nyt. ARC-järjestäjältä saimme listan veneenomistajista, jotka olisivat halukkaita vuokraamaan veneensä kisaa varten, ja sitä kautta löysimme Pata Negran, Jarno Fonsén kertoo.

ARC:n järjestäjätaho on lähettänyt kilpailuun osallistuville myös varustelistat, joihin on merkitty muiden muassa vesi- ja ruokamäärät, joita Atlantin ylityksessä tarvitaan.

Ennen starttia Las Palmasissa järjestetään erilaisia koulutustilaisuuksia ja tapaamisia purjehtijoille.

– Olemme aloittaneet kilpailuun valmistautumisen jo täällä Suomessa. Osallistuimme esimerkiksi meripelastusharjoitukseen, johon kuului pelastautuminen merestä helikopteriin, Juha Mäkitalo selvittää.

Kimmo Roslöf kertoo, että miehistö lähtee Atlantin ylitykseen luottavaisin mielin. Haastavin vaihe purjehduksessa lienee heti alkuvaihe, sillä tähän aikaan vuodesta tuulet voivat olla hyvin voimakkaita Kanarian saarten tuntumassa.

– Meillä on Suomessa oma säämies, meteorolgi Petri Takala. Hän pitää meidät satelliittipuhelimen avulla tarkasti selvillä sääolosuhteista.

Jarno Fonsén korostaa, että tältä miehistöltä löytyy malttia.

– Emme lähde ottamaan turhia riskejä. Matka voi tyssätä nopeastikin, jos on liikaa tuulta, liikaa purjeita ja liikaa intoa, hän naurahtaa.

Miehet vakuuttavat yksimielisesti, että Pata Negran miehistö lähtee hakemaan Atlantin ylityksestä ennen kaikkea elämyksiä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut