Samasta pannusta lautaselle - 5 simppeliä reseptiä

Kesän kasviksien maut tulevat herkullisesti esiin, kun niitä ei kypsennä liikaa. Kuvat: Tiia Jokisalo

Pannuruoat ovat siitä helppoja, että sen kun laitetaan aineet kasaan ja odotellaan, eikä tiskiäkään tule liiaksi.

Pannu kuin pannu kelpaa, mutta valurautapannu on omaa luokkaansa. Sillä saa esimerkiksi paistopinnasta aivan omanlaisensa.

Valurautapannu on jokaisen kotikokin kaveri, ja se säilyy hyvällä hoidolla melkein ikuisesti. Bonusta on myös se, ettei sitä voi naarmuttaa, joten metalliset välineet paistossa käyvät myös.

Valurautapannua ei saisi pestä astianpesuaineella. Kuumalla vedellä ja harjalla pesu heti käytön jälkeen riittää. Pannua ei myöskään saa liottaa, ja se pitää kuivata heti pesun jälkeen.

PYTTIPANNU
10 perunaa
300 g mausteista makkaraa
4 kananmunaa
0,5 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl kuivattua timjamia
0,5 tl kuivattua persiljaa
0,5 tl kuivattua timjamia
suolaa ja chiliä maun mukaan

Keitä perunat, jätä ne hieman napakoiksi. Pilko perunat ja makkarat, paista reilussa öljyssä. Lisää mausteet ja pyöräytä. Riko lopuksi kananmunat pannuun ja anna hyytyä.

Perinteinen pyttipannu saa uutta potkua yrteistä.

FAJITAKSET PANNULLA
8 kpl tortillalettuja
2 paprikaa
2 sipulia
300 g kanasuikaleita
200 g creme fraisea
2 limeä
tuoretta korianteria

Mausteseos: ripaus paprikajauhetta, suolaa, pippuria, chilijauhetta, cayennepippuria, valkosipulijauhetta, oreganoa ja kuminaa

Suikaloi paprikat ja sipulit. Ruskista kanat ja siirrä syrjään. Kuullota paprikoita ja sipuleita ja lisää kanat takaisin. Mausta. Laita paistoksen päälle tarjoiluvaiheessa creme fraisea ja nappaa täytettä suoraan pannulta letulle. Purista päälle vielä limemehua ja viimeistele korianterilla.

KASVISPAISTOS JA UUNIBATAATIT
1 kukkakaali
1 parsakaali
1 kesäkurpitsa
2 dl herneitä
200 g fetaa
paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
2 bataattia

Valmista ensin bataatit. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Puolita bataatit ja laita uuniin noin 40 minuutiksi tai kunnes haarukka uppoaa niihin kevyesti.

Huuhtele ja pilko kasvikset reiluiksi paloiksi, riivi herneet paloistaan. Kypsennä kasviksia hetki pannulla, mutta jätä ne rapsakoiksi. Murustele päälle feta. Nauti uunibataattien kanssa.

KANAPASTA PANNULLA
300 g broilerin rintafilettä
2 paprikaa
1 kanaliemikuutio
250 g pennepastaa
2 dl kermaa
2 dl vettä
1 dl parmesaania raastettuna
oreganoa, suolaa ja pippuria

Leikkaa broileri paloiksi ja kypsennä pannulla. Mausta. Lisää paprikat ja kuullota hetki. Lisää liemikuutio, vesi, kerma ja pennepasta. Anna muhia vajaa kymmenen minuuttia ja kaada päälle raastettu parmesaani. Tarkista maku.

MAKEA KAURAHERKKU
2 dl kaurahiutaleita
1 dl voita tai kookosöljyä
1 dl erilaisia pähkinöitä
3 dl herukoita
makeutukseen oman maun mukaan hunajaa tai kookossokeria

Rouhi pähkinät ja laita ne pannulle voin, sokerin tai hunajan ja kaurahiutaleiden kera. Pyörittele kunnes ne ovat paahtuneet ja lisää päälle herukat ja paista vielä pieni hetki. Voit syödä sellaisenaan tai jäätelön, kerman tai kookoskerman kera.